Screen Flanders investeert bijna 2,5 miljoen euro in 15 nieuwe audiovisuele producties, met een extra injectie van 960.000 euro van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits omwille van de woelige tijden in de cultuursector.

Tot de lijst met ondersteunde producties behoren onder andere de internationale serie The Swarm, het tweede seizoen van De Smurfen en de documentaireserie Mobutu.

Ook het tweede seizoen van de Vlaamse series De Twaalf en Fair Trade kunnen op steun van het fonds rekenen. De investering zal meer dan 20,6 miljoen euro aan in aanmerking komende audiovisuele uitgaven genereren, goed voor een economische hefboom van 8,4 per geïnvesteerde euro.

"Onze Vlaamse producties worden wereldwijd bemind. De fictiereeks De Twaalf bijvoorbeeld werd onlangs verkocht aan tal van landen en is te vinden op Netflix, ook De Smurfen is een internationaal succes.

Met deze steunmaatregel willen we Vlaanderen blijvend op de kaart zetten als creatieve en kwaliteitsvolle audiovisuele regio. Elke euro subsidie brengt ruim 8 euro investering op.

Het zorgt voor extra werkgelegenheid en verdere professionalisering. Maar vandaag deelt de cultuursector in de klappen tijdens de coronacrisis. Daarom maak ik bij deze tweede oproep van 2021 uitzonderlijk een extra budget van bijna 1 miljoen vrij." – Vlaams minister van Economie Hilde Crevits

"Screen Flanders is een bijzonder waardevol beleidsinstrument dat vanuit VLAIO de Vlaamse audiovisuele sector extra kansen en zuurstof biedt door bijkomende financiering van Vlaamse films en tv-series, die een belangrijk deel van hun budget in het Vlaams Gewest investeren.

Daarnaast verhoogt Screen Flanders ook de aantrekkingskracht van de Vlaamse audiovisuele regio voor internationale coproducties.

Door het aanzienlijke hefboomeffect is dit een zeer welkome, efficiënte en doelgerichte injectie in lokale tewerkstelling en investeringen voor onze sector.

Naast alle middelen die het Vlaams Audiovisueel Fonds ter beschikking stelde via het noodfonds, het garantiefonds en het Vlaamse Veerkrachtprogramma vanuit de beleidsdomeinen cultuur en media zijn we bijzonder verheugd dat Minister Crevits daar bovenop nu ook nog een bijzonder stevige extra inspanning doet voor de audiovisuele sector.

De sector en de kijker – in Vlaanderen en ver daarbuiten – zullen er alleen maar wel bij varen" - Koen Van Bockstal, Directeur-Intendant van het VAF

Via jaarlijkse oproepen van Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid met regelmaat audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. Belgische (co)producenten kunnen via een oproep tot 400.000 euro terugbetaalbare voorschotten aanvragen voor hun audiovisuele uitgaven.

Voor de tweede oproep van 2021 worden in totaal 15 audiovisuele producties voor een totaalbedrag van 2,46 miljoen euro ondersteund.

Dat maakt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits bekend. Voor deze tweede oproep maakt minister Crevits uitzonderlijk een extra budget vrij voor de audiovisuele sector omwille van de woelige economische tijden in de sector door het coronavirus.

De 15 producties zullen meer dan 20,6 miljoen euro aan in aanmerking komende audiovisuele uitgaven genereren in het Vlaamse Gewest, goed voor een economische hefboom van 8,4 per geïnvesteerde euro.

De steunbedragen variëren per project tussen 40.000 euro en 350.000 euro. Ook dit keer is het aanbod gevarieerd, met zowel fictie-, documentaire- als animatieproducties.

Van animatie met De Smurfen, fictie met De Twaalf tot een documentairereeks over Mobutu

In totaal ontvangen 5 fictieseries steun via Screen Flanders. Het gaat om het tweede seizoen van De Twaalf, de serie Exen, Fair Trade 2 – De weg terug en de humoristische serie Zonder afspraak. Ook de internationale coproductie The Swarm krijgt steun binnen de oproep.

Daarnaast kan ook het geliefde blauwe volkje van de hand van Peyo rekenen op het fonds. Het tweede seizoen van De Smurfen krijgt steun en wordt gecoproduceerd door VRT/Ketnet. Op Canvas gaat het over de gesteunde documentaireseries Draw for Change! en Mobutu.

Naast acht series staan ook zeven speelfilms op de lijst met ondersteunde producties. Onder hen de Vlaamse speelfilms Holy Rosita, Noise, Skunk en Wil. De overige zijn de animatiespeelfilms Allah n'est pas obligé, Le parfum d'Irak en Vos en Haas redden het bos.

Screen Flanders is een initiatief van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).