De lente is in het land! Alles en iedereen ontwaakt uit zijn winterslaap. Bovendien schenkt het voorjaar het leven aan vele lekkere groenten en fruit van bij ons. Op vrijdag 21 maart werd het nieuwe seizoen daarom feestelijk geopend op Veiling Hoogstraten.

Veiling Hoogstraten is met een productomzet van €174 miljoen in 2013 een grote speler in België. De focus ligt ook dit jaar op aardbei, tomaat, paprika en specialties. Er wordt een stijging van de productaanvoer tot 150.000 ton verwacht door uitbreiding van het areaal.

Anders dan de voorgaande jaren veilen we dit jaar geen primeuraardbeien, omdat we voor het eerst jaarrond aardbeien hadden door een belichte winterteelt. Toch willen we de traditie in ere houden en werd ook nu een kist aardbeien geveild voor het goede doel. Deze kist ging naar Delhaize aan de prijs van €500 per 500 g. Door inbreng van Veiling Hoogstraten, in naam van de aardbeitelers, werd de opbrengst verdubbeld. Het bedrag van €8.000 werd overhandigd aan Willem Geysen, CEO van Make a Wish, een organisatie die de hartenwens van kinderen vervult die vechten tegen een levensbedreigende ziekte (www.makeawish.be). De mensen van Make a Wish zijn zeer dankbaar voor deze gulle gift. Wat ze met het geld gaan doen?  “Dankzij deze mooie opbrengst kunnen wij een aantal kinderen een heel mooie dag geven waarbij ze even niet moeten denken aan ziek zijn, ziekenhuizen, … en ze een ‘wow’ hartenwens bezorgen.

Oene Jolie van Delhaize is verheugd met de aankoop van deze aardbeien. “Wij zijn zeer blij deze aardbeien te kunnen kopen en zo mee het startschot te geven van het Belgische aardbeiseizoen.” Hij onderstreept dat ze hiermee het signaal willen geven Belgische producten te ondersteunen.          

Naast de benefietverkoop werd Roger van Damme voorgesteld als ambassadeur van Hoogstraten® aardbeien en geridderd door de Ghesellen van de Aardbei. Roger is fan van onze aardbeien. In de eerste plaats omdat ze een zeer dankbaar product zijn om geweldige desserts mee te maken. Maar dat is niet de enige link van Roger met aardbeien … Hij ontmoette zijn vrouw Cindy tijdens de aardbeifeesten in Zundert, dus voor hem betekenen aardbeien pure romantiek op je bord…

Hoogstraten® aardbeien van 2014 aangeboden aan de Koning

Naar jaarlijkse gewoonte brengen de Ghesellen van de Aardbei in maart de eerste aardbeien naar de Koning. Dit gebeurde op woensdag 19 maart 2014. Het Belgische Hof ontvangt elk jaar deze primeur en stelt dit zeer op prijs. Het aanbieden van de eerste aardbeien aan de koning staat symbool voor de start van het aardbeienseizoen. Dit jaar nam Hubert Roisin (adviseur bij het Huis van Zijne Majesteit de Koning) ze in ontvangst voor Koning Filip.