Seks tijdens de menstruatie doet vaak enkele vragen rijzen. Ziehier het antwoord op de meest courante.

Is seks tijdens de menstruatie mogelijk of uit den boze?

 

Er is geen enkele reden om seks te verbieden tijdens de maandstonden. Sommige vrouwen vinden dat vies, en het is ook af te raden om zich te forceren. Maar als de zin er is, is er geen enkele medische contra-indicatie.

 

Kunnen vrouwen echt zin hebben om te vrijen tijdens de menstruatie?

 

Ja, meer nog: sommigen hebben in die periode meer zin dan anders. Voor hen is dit het moment in de cyclus waarop hun libido het hoogst is. Dat geldt echter niet voor alle vrouwen!


Kunnen vrouwen zwanger worden door betrekkingen te hebben tijdens de menstruatie?

 

Ja, als ze geen contraceptie gebruiken, is dat inderdaad mogelijk. Een vrouw is immers verschillende dagen vóór de eisprong vruchtbaar. Als haar maandstonden iets langer duren en de eisprong vrij vroeg in de cyclus optreedt, kan ze vruchtbaar zijn vanaf de 4de of 5de dag van haar cyclus, terwijl haar maandstonden nog niet voorbij zijn. Vrouwen die niet zwanger willen worden, moeten dus contraceptie gebruiken, ook tijdens de menstruatie!

 

Is het bloedverlies medisch hinderlijk?

 

Niet voor de seksuele betrekkingen op zich. Het bloed fungeert zelfs als glijmiddel, en dat kan zeer welkom zijn. Bij een seksueel overdraagbare infectie daarentegen verhoogt de aanwezigheid van bloed sterk het overdrachtrisico. Het is dan ook enorm belangrijk om zich te beschermen.


Is een condoom gebruiken tijdens de menstruatie een goede oplossing?

 

Een uitstekende zelfs! Het condoom verhindert namelijk dat de penis in contact komt met het bloed en dat het sperma in de pijnlijke baarmoeder terechtkomt. Op die manier zorgt het ervoor dat er geen seksueel overdraagbare infecties kunnen worden overgedragen. En aangezien bloed een goed glijmiddel is, is de kans dat het condoom scheurt, veel kleiner dan tijdens de rest van de cyclus.

 

Bedrijven vrouwen graag de liefde tijdens de menstruatie?

 

Dat loopt zowel bij vrouwen als bij mannen sterk uiteen. Sommigen houden er absoluut niet van, voor anderen verandert er weinig, terwijl nog anderen er extra plezier aan beleven. Zolang men zich maar niet forceert, noch in de ene richting noch in de andere. Tenslotte duren de maandstonden slechts enkele dagen per maand!


Is cunnilingus (beffen) tijdens de menstruatie een courante praktijk?

 

Niet echt! Het zien van en het in contact komen met bloed kan immers weerzin opwekken. De seksueel gevoeligste plek van de vrouw is echter de clitoris, en die ligt vrij ver van de ingang van de vagina. Een man kan dus perfect de clitoris verwennen zonder in contact te komen met bloed! Dat kan interessant zijn als zijn partner meer zin heeft en meer genot beleeft op dat moment van de cyclus.

 

Wat als een vrouw haar tampon vergeet te verwijderen bij het vrijen?

 

Dat is niet echt hinderlijk. De tampon kan enigszins last veroorzaken, maar de beide partners zullen dat vlug merken. En als niemand dat in het vuur van de passie opmerkt, volstaat het om de tampon nadien te verwijderen. Er is geen enkel risico aan verbonden! Al bij al zijn de maandstonden een moment zoals een ander voor het seksleven. Ze maken deel uit van het leven, en er is niet echt reden om er zich zorgen over te maken. Uiteraard zal een vrouw niet geneigd zijn om seks te hebben als ze last heeft van zeer pijnlijke maandstonden. Dat kan jammer zijn, want bij sommige vrouwen vermindert de pijn tijdens het vrijen.

Bron : e-Gezondheid.be
Artikel gepubliceerd door