De Vlaming heeft gemiddeld 1,21 keer seks per week. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent, het UZ Gent, de KU Leuven en Sensoa in opdracht van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT).

 
Er zijn zo'n 1.800 Vlamingen tussen 14 en 80 jaar ondervraagd.

"De Vlaming doet het gemiddeld 1,21 keer per week", zegt onderzoeker Alexis Dewaele, coördinator van het onderzoek in "De ochtend". "We zien dat er een groep is van 20 procent die het de laatste 6 maanden niet heeft gedaan." Een even grote groep doet het twee keer per week en nog eens 20 procent heeft drie keer of meer dan drie keer per week seks.

"Bij de jongste leeftijdsgroep van 14 tot 17 jaar krijgen we het aantal van 1 keer per week, met als kanttekening dat het slechts een kleine groep is die op die leeftijd al seks heeft gehad", zegt Dewaele. De frequentie ligt het hoogst bij de jongvolwassenen die het 1,5 keer per week doen. Vanaf 50 jaar daalt dat tot 1 keer om de twee weken. "Mannen vinden seks iets belangrijker dan vrouwen, maar de tevredenheid bij beiden is gelijk."

Het cliché wil dat de jeugd van tegenwoordig steeds jonger aan seks begint. Uit het onderzoek blijkt dat jongens jonger dan 25 jaar gemiddeld hun eerste keer seks hadden op hun 17e, voor meisjes is dat op hun 16e. Hoewel dat voor 65-plussers nog 20 jaar was, is de trend om vroeger seks te hebben de jongste 20 jaar tot stilstand gekomen.

Met wie doen we het?

Vrouwen hebben over het hele leven verspreid gemiddeld 6 sekspartners en mannen gemiddeld 9. Ruim 3 op de 4 heeft een vaste partner. Toch is al 26 procent van de mannen ooit vreemdgegaan, tegenover 21 procent van de vrouwen.

"Er is wel een geslachtsverschil, maar het verschil is niet zo groot als vaak wordt beweerd", zegt Dewaele. "Een belangrijke nuance is overigens dat het onderzoek niet gepeild heeft of de vaste partner op de hoogte is van het vreemdgaan."

Het hoeft overigens niet altijd een minnaar of minnares te zijn, want zo'n 14 procent van de mannen heeft al ooit een prostituee bezocht. "In onze steekproef was er slechts één vrouw die ooit naar een prostituee was geweest."

Volgens Dewaele is dat een duidelijk geslachtsverschil al plaatst hij wel een kanttekening. "Het gaat hier om vast prostitutiebezoek. Het is dus goed mogelijk dat we zaken die onder prostitutie vallen bij vrouwen niet hebben kunnen vatten door de vraagstelling. Bijvoorbeeld een toyboy die een vrouw heeft gehad ergens op vakantie."

De overgrote meerderheid van de respondenten noemt zich heteroseksueel. Slechts 3,3 procent identificeert zich als holebi. Opvallend is dat niet iedereen die seks heeft met iemand van hetzelfde geslacht, zich ook zo benoemd. Vooral bij mannen is er een grote groep die seks heeft met andere mannen, maar zich geen homo noemt.

Doen we het veilig?

Ongeveer de helft van de vrouwen neemt de pil. Het hormonaal spiraaltje wordt door ongeveer 18 procent van de vrouwen gebruikt. "We hebben wel een aantal verschillen naargelang de leeftijd", zegt Dewaele. "Bij de 14- tot 17-jarigen wordt vooral de pil genomen.

Vanaf 30 jaar neemt het spiraaltje de overhand." Jongvolwassenen en dertigers gebruiken vaker condooms dan de andere leeftijdsgroepen. Toch vrijen ze vaker onveilig, wellicht omdat ze minder vaak met een langdurige partner vrijen.

Dat laatste heeft zijn gevolgen voor mogelijke seksuele overdraagbare aandoeningen, de soa's. "13 procent van onze respondenten heeft zich al eens laten testen op soa's, 30 procent op hiv", zegt Dewaele, "van die geteste groep heeft ongeveer 1 op de 3 een soa (gehad). Dat is ongeveer 4 procent van de groep die een soa rapporteert".

"22 procent van de vrouwen heeft seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt voor ze 18 jaar werden, in vergelijking met 11 procent van de mannen", zegt Dewaele. "Dan zijn de kwetsende seksuele opmerkingen daar niet eens bij gerekend." Ter vergelijking: boven de 18 jaar heeft 14 procent van de vrouwen grensoverschrijdend gedrag meegemaakt tegenover slechts 4 procent van de mannen.

Als we het zelf doen

Wat masturbatie of zelfbevrediging betreft is er een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen. "Mannen masturberen gemiddeld een of meerdere keren per week", zegt Dewaele, "bij vrouwen is dat gemiddeld een tot meerdere keren per maand". Er is ook een kleine minderheid van de mannen die dagelijks masturbeert. "In de steekproef was er geen enkele vrouw die het dagelijks doet."

"De afgelopen 6 maanden heeft 70 procent van de mannen gemasturbeerd. Tegenover slechts 50 procent van de vrouwen."  Dat geslachtsverschil is er ook bij de groep die nog nooit gemasturbeerd heeft. "Daar zien we dat 5 procent van de mannen dat nog nooit gedaan heeft, in vergelijking met 30 procent van de vrouwen."

UGent, KU Leuven, UZGent