Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sekswerkers kunnen weldra aan de slag als werknemer

JP Yuki

De Kamercommissie Sociale Zaken heeft het wetsontwerp van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) goedgekeurd dat het mogelijk maakt om sekswerkers een arbeidscontract te geven.

Sinds juni 2022 is sekswerk niet langer verboden in België. Zo kunnen sekswerkers legaal werken als zelfstandige.

Het wetsontwerp dat vandaag is goedgekeurd moet ervoor zorgen dat sekswerkers ook aangeworven kunnen worden door een erkende werkgever in het kader van een arbeidscontract. 

Het ontwerp is uitgewerkt in overleg met minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) en van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD).

Het arbeidscontract garandeert toegang tot de sociale zekerheid en respect voor de regels rond arbeidstijd en verloning. De werknemers hebben het recht om klanten of bepaalde seksuele handelingen te weigeren, zonder dat dit tot ontslag kan leiden. De werkgever moet ook de permanente beschikbaarheid van een referentiepersoon garanderen, en ervoor zorgen dat elke ruimte voor sekswerk is uitgerust met een noodknop. 

Pooierschap blijft verboden in ons land. Wie sekswerkers buiten het wettelijke kader tewerkstelt, zal nog altijd vervolgd kunnen worden. (VRTNWS)  Foto rr jp yuki

JP Yuki

Deel dit artikel