Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Senioren 80-ers zijn €14.000 kwijt door bankkaartfraude, politie : “Criminelen slaan meestal toe rond feestdagen”

bank
Afgelopen vrijdag werd een ouder echtpaar in Turnhout het slachtoffer van bankkaartfraude.  Rond 16.00 uur kreeg het koppel, twee tachtigers, een telefoonoproep van een man die beweerde dat hij een medewerker was van een bank- of verzekeringskantoor.
 
De man meldde dat er een verdachte transactie was geregistreerd op de bankrekening van het echtpaar en zei dat hij later op namiddag nog zou langskomen om die verrichting ongedaan te maken.
Korte tijd na het telefoongesprek belde een man bij het appartement van het echtpaar aan. Hij had een toestelletje bij zich waarop het logo van BNP Paribas Fortis stond.
 
De valse bankmedewerker is zo'n half uur bij het koppel binnengeweest en nam uiteindelijk de twee bankkaarten en de laptop van het echtpaar mee. Niet veel later stelden de slachtoffers vast er 8 000 euro was overgeschreven en dat er voor 3 000 euro cash geld was opgevraagd. Daarnaast werden bij twee elektrozaken diezelfde avond ook nog dure aankopen betaald voor een totaalbedrag van ruim 3 000 euro.
Helaas is het niet de eerste keer dat criminelen op deze manier slachtoffers geld afhandig proberen te maken.
 
En ook het tijdstip waarop de feiten werden gepleegd, is wellicht niet toevallig. Verdachten van bankkaartfraude slaan vaak toe op momenten dat bankkantoren niet of alleszins moeilijker bereikbaar zijn, zodat slachtoffers ongewenste overschrijvingen of betalingen niet meteen ongedaan kunnen laten maken. Dat is doorgaans zo op vrijdagnamiddag, tijdens het weekend of op feest- en brugdagen.
 
Met Allerheiligen en Allerzielen voor de deur en heel wat bedrijven die op vrijdag 3 november de brug maken, wil de Politie Regio Turnhout nog eens waarschuwen voor dit fenomeen met enkele belangrijke tips:
 
- Weet dat bankinstellingen nooit huisbezoeken uitvoeren of een bankmedewerker langssturen als er verdachte transacties op je bankrekening zouden zijn opgemerkt.
- Geef je bankkaart(en) ook nooit mee aan iemand die je niet kent.
- Deel je vertrouwelijke bankcode nooit met anderen.
- Meld je nooit aan op je bank-app als anderen je daar om vragen.
- Wees selectief met wie je binnenlaat in je woning. Twijfel je of de persoon die voor de deur staat, wel degelijk werkt bij de bank of het bedrijf waarvoor hij beweert te werken? Vraag dan zijn legitimatiebewijs en probeer eerst contact op te nemen met de bank of het bedrijf.
- Bel altijd de politie bij verdachte situaties en doe zeker aangifte als je denkt het slachtoffer te zijn geworden van (bankkaart)fraude." (pol)
 
bank

Deel dit artikel