Sep Vanmarcke heeft de Omloop Het Nieuwsblad, de openingswedstrijd van het Belgische wielerseizoen, gewonnen, meteen goed voor zijn 1e profzege.

De 23-jarige Belg van Garmin rekende in de spurt op het Gentse Sint-Pietersplein af met een sterke Tom Boonen en Juan Antonio Flecha.

Zeven renners kleurden de eerste 150 kilometer van de Omloop. Vandousselaere was de enige Belg in de kopgroep, hij had het gezelschap van Westra, Boucher, Haller, Ricci, Van Groen en Vachon.

De vluchters kregen bijna 12 minuten cadeau tot Omega Pharma-Quick Step het welletjes vond. Stijn Vandenbergh halveerde bijna in zijn eentje de voorsprong.

Voorin bleef de moedige Vandousselaere over met Westra. De Nederlander kreeg op de Eikenberg een tik van een toeschouwer. Achterin werd het peloton opgeschrikt door enkele valpartijen.

In de achtergrond trok Tom Boonen eens door op de Taaienberg. Onder meer Flecha, Hayman, Vanmarcke, Breschel, Hushovd en Devenyns haakten hun wagonnetje aan bij een indrukwekkende Boonen.

De vroege vluchters werden opgeraapt en achtergelaten en Boonen, Devenyns, Vanmarcke, Hushovd, Flecha, Hayman en Breschel mochten strijden om de overwinning. Gilbert was niet mee en had pech.

Op de Paddestraat moesten Hushovd en Breschel verrassend lossen. Vanmarcke moest iets proberen en deed dat op de Lange Munte. Samen met Boonen en Flecha reed hij naar de streep.

Het drietal verdeelde de inspanningen, tot Flecha op drie kilometer van de streep een speldenprik uitdeelde. Vanmarcke pokerde het best en klopte Boonen en Flecha in de sprint.Uitslag:
1. Sep Vanmarcke 200 km in 4u52'48"
2. Tom Boonen
3. Juan Antonio Flecha (Spa)
4. Heinrich Haussler (Aus)
5. Greg Van Avermaet
6. Marco Marcato (Ita)
7. Lloyd Mondory (Fra)
8. Matthieu Ladagnous (Fra)
9. Alexandre Pichot (Fra)
10. Staf Scheirlinckx.

(belga)