Woensdag vond een serene plechtige herdenking plaats voor Jan Delen, de enige soldaat van Herentals die sneuvelde tijdens de Koreaanse Oorlog (1950 - '53), vandaag 70 jaar geleden.

Naar aanleiding van de nationale herdenking van de 'Vergeten Oorlog van Korea', organiseerde de vaderlandslievende vereniging Brigade Piron - Nete en Aa, in samenwerking met Defensie, het War Heritage Institute en NSB Nationaal, een ingetogen en eervolle plechtigheid voor soldaat Jan Jozef Delen die op 30 augustus 1952 sneuvelde in Korea.

Jan was 21 jaar jong.

Naast de afgevaardigde van het stadsbestuur, meerdere militaire vertegenwoordigers uit de provincie Antwerpen, de vaandeldragers van 8 vaderlandslievende verenigingen, de leerlingen van het 6e leerjaar van de lagere school 'De Wijngaard' en andere talrijke aanwezigen, werd stilgestaan bij het ultieme offer dat soldaat Jan Delen uiteindelijk heeft gebracht voor het behoud van de wereldvrede.

Lowie en zijn 2 schoolvriendjes, lazen een korte tekst voor van eerbied en erkentelijkheid voor zijn grootoom. Alle leerlingen van de klas legden daarop een bloem neer op het graf van Jan. Nadien werd een ontroerende brief voorgelezen die Jan indertijd zelf vanuit Korea aan zijn ouders had geschreven.

Na de traditionele kransneerlegging, de vaandelgroet, het spelen van de 'Last Post' en de Belgische hymne werd de herdenking onder muzikale begeleiding van een doedelzakspeler plechtig afgesloten.'

Foto's: Ludo Torfs / vaderlandslievende vereniging Brigade Piron - Nete en Aa /Nnieuws.
www.pironnea.be