Een aannemer start vrijdag 1 juni met de herinrichting van de Servaas Daemsstraat. De belangrijkste verbindingsweg tussen Herentals en Noorderwijk gaat vanaf vrijdag een jaartje dicht voor het verkeer.

De ingreep in Noorderwijk houdt grootschalige weg- en rioleringswerkzaamheden in een flink stuk van de Servaas ­Daemsstraat in. Het gaat om het deel van deze erg lange verbindingsweg vanaf het kruispunt met Ring in Noorderwijk tot aan het kruispunt met Woud. Ook het zijstraatje Woud zelf, de Brouwerijstraat en ­Mussenblok maken deel uit van de werkzaamheden.

De straten krijgen een nagelnieuw wegdek en nutsleidingen.  Daarbij vervangt de stad in verschillende fases de verouderde ­riolering.

Het grote verschil is dat de pijp nadien uitsluitend afvalwater mag transporteren, wat betekent dat de bewoners zelf moeten zorgen voor de afvoer van het regenwater. Aan de overgang van de zone 70 naar zone 50 vlak bij Woud komt een middengeleider met beveiligde fietsoversteek om het verkeer af te remmen.

Ook het kruispuntje met Zeven Zillen krijgt een verhoogde inrichting.

In de zone 30 gaan de verhoogde enkelrichtingsfietspaden over in fietssuggestiestroken. Het plein met de Brouwerijstraat wordt licht hertekend.

Een belangrijk aspect van de plannen vormt de verkeersdoorstroming op het kruispunt van de Servaas Daemsstraat met de ­Herenthoutseweg aan de gewezen Henradfabriek-garage Peeters. 

Daar houdt het plan de aanleg van een aparte uitvoegstrook op de Herenhoutseweg in voor het verkeer komende uit de richting van Herentals naar Noorderwijk wil afslaan.

Aan het kruispunt van de Servaas Daemsstraat met Ring verandert in feite weinig aan de huidige situatie. Er komen geen verkeerslichten of aparte afslagstroken.

Omleiding

De Servaas Daemsstraat is afgesloten voor het verkeer vanaf vrijdag 1 juni. Er geldt een omleidingsroute via de Paradijsstraat, Hezewijk, Koning Boudewijnlaan (Olen), E313 en de industriezone.

Ook voor fietsers en voetgangers geldt een aparte, korte omleiding. Volgens de huidige timing moeten de werkzaamheden in de lente van 2019 afgerond zijn. (pp)