Het sociaal overleg bij Plastic Omnium Automotive in Herentals verloopt in een slechte sfeer. De directie van het bedrijf heeft geen oren naar de alternatieven die de vakbonden voorstelt tegen de geplande sluiting.

Bij bumperfabrikant Plastic Omnium in Herentals zal er vanaf vrijdagavond in permanentie voorzien worden om de gietvormen voor auto-onderdelen te bewaken.

Zo stellen de bonden na overleg met de directie, nadat die de werkzekerheid in de komende maanden niet had gegarandeerd.

Begin maart kondigde de directie van Plastic Omnium Automotive de intentie aan tot sluiting van de vestiging in Herentals, omdat de productie voor autofabrikant Vauxhall naar het buitenland verhuist vanwege subsidievoordelen.

De vakbonden legden de voorbije weken businessplannen voor, maar die werden telkens afgeketst.  

Donderdag zaten de bonden opnieuw vruchteloos samen met de directie.


"We vroegen door middel van een cao-voorstel garanties voor de tot eind juli beloofde werkzekerheid, met een som van 25.000 euro per werknemer mocht de productie eerder stoppen", zegt Patrick Vanderlooven, secretaris voor ABVV-Metaal.

"Maar de Belgische directie kon de Franse directie daar niet van overtuigen, waardoor die zekerheid er dus niet is." Volgens de secretaris raakt het personeel intussen steeds meer gedemotiveerd.

Ook Mario Lenaerts van ACV Metea is teleurgesteld. "De directie verwerpt opnieuw voorstellen, en ze gaat niet mee in het afsprakenkader, waardoor onderhandelen moeizaam verloopt. Het lijkt alsof men niet erg geneigd is om veel moeite te doen voor Herentals."

Door dat slinkende vertrouwen gaan werknemers vanaf vrijdagavond permanentie instellen: "Zolang het nodig is, willen we ervoor zorgen dat men de matrijzen niet voor overbrenging al weghaalt", aldus de bonden.

(belga)
(beeld archief)