U bent hier

Shaggy en Super Cat headliners Reggae Geel

Geel
04.05.2015 - 15.45u
Door: Herman Gezelle

7 volwaardige shows op vrijdag maken van Reggae Geel in alle opzichten een volwassen 2-daags festival. Met Super Cat, Barrington Levy, Spragga Benz, Christopher Martin en Assasin servereert Reggae Geel die eerste dag enkele van de grootste namen uit 30 jaar dancehall.

Superster Shaggy voert 's zaterdags een line-up aan die zowat de hele geschiedenis van de reggae reflecteert.
Geen Jamaicaan heeft de voorbije kwarteeuw meer en grotere wereldhits gescoord dan Shaggy, met zijn unieke stijl (rap meets dancehall) en stemgeluid (Barry White meets Shabba Ranks). Met hits als 'Oh Carolina' en 'Boombastic' creëerde hij midden jaren 90 een heel eigen genre, trouw aan de riddims en de vibes van reggae en dancehall, met de blik op de wereld van pop, rock en hiphop.

En verder dan dat: Shaggy heeft intussen samengewerkt met artiesten uit ondermeer Japan, Iran, Roemenië, Egypte (Tamer Hosny), Frankrijk (Bob Sinclar) en België (o.a. hoofdact van Night of the Proms). Naast de lange reeks combinations met Jamaicaanse en Amerikaanse collega's natuurlijk, waarvan 'It wasn't me' en 'Angel' de grootste hits waren.

Ze leverden Shaggy ook een bestseller album op, 'Hot shot', nadat hij in 1996 al de Reggae Grammy had gewonnen voor 'Boombastic'. Shaggy werd sindsdien nog vijf keer genomineerd voor een Grammy, begin dit jaar voor 'Out of many, One music', het album dat hij maakte met Sly & Robbie. In alle opzichten een wereldster en een terechte headliner voor Reggae Geel 2015.

Super Cat (Williams Maragh) is een superster, in reggae-, dancehall- èn hiphopkringen. Toch was het nog nooit iemand gelukt om hem naar Europa te halen, terwijl zijn grootste hit al dateert van 30 jaar geleden. Reggae Geel verwacht dan ook een kleine volksverhuizing voor deze man, die zo rond 1990 gedaan kreeg wat Bob Marley nooit gegund is: een doorbraak op de Amerikaanse markt.

Super Cat is de zelfbenoemde Don Dada van de sprankelende kruisbestuiving tussen dancehall en hiphop die toen plaatsvond. Het was ook de titel van zijn eerste Amerikaanse album voor het major label Colombia (1992). Hij werkte in die jaren samen met Heavy D, Kris Kross en de toen nog onbekende Notorious B.I.G, later ook met Sugar Ray, India.Arie, The Neptunes en Nas. Weinig Jamaicanen hebben in de VS zo'n mooie carrière opgebouwd als Super Cat.

Nu komt hij dus eindelijk naar België, ruim 30 jaar nadat hij in Jamaica zijn grootste hit scoorde, 'Boops', het prototype van de dancehall tunes die in de jaren daarna furore zouden maken. In de evolutie van de Jamaicaanse muziek is Super Cat (William Maragh) in alle opzichten een sleutelfiguur.

Positive vibrations op 5 podia

Op de Mainstage hebben we op zaterdag New roots met Prezident Brown, Etana en Pressure, dancehall met Chuck Fenda, rub-a-dub met Josey Wales, Brigadier Jerry, Charlie Chaplin en We The People Band, rootsreggae met Twinkle Brothers, rocksteady met Christopher Ellis en Bitty McLean: wie zaterdag de hele dag in de buurt van het hoofdpodium blijft, krijgt een gevarieerd programma voorgeschoteld dat zowat alles weerspiegelt wat reggae zo mooi maakt.

Wederom uitgenodigd dit jaar: MC Ron Muschette , de populairste radio-DJ van Jamaica, tegenwoordig actief op Mellow FM.

Ook voor de andere podia is de affiche nu volledig. In de Bounce-tent niemand minder dan Sir David Rodigan en zijn zoon Jamie Rodigan en de Jamaicaanse top sound Bass Odyssey. In de 18" Corner spelen op de nieuwe sound van King Shiloh onder anderen Jah Shaka en Rory Stone Love. In de Skaville staan enkele van de beste revival selectors uit binnen- en buitenland. Live op het podium met band de legendarische Derrick Morgan. In de Yard wordt het genieten van uiteenlopende acts als Micah Shemaiah, Dub Colossus en dub poet Ras Malekot.

5 podia, twee dagen, meer dan 70 namen, en twee wereldsterren, als headliner: dat wordt weer moeilijk kiezen voor de vele tienduizenden bezoekers op één van oudste reggaefestivals in de wereld.

"Catch a vibe @ Reggae Geel" op vrijdag 31juli en zaterdag 1 augustus
op terreinen aan de Malosewaver  Geel.

Vrijdag vanaf 18.00 u. , zaterdag vanaf 12.30 u. ,

De ticketverkoop start op 4 mei.

Meer info vindt u op www.reggaegeel.com

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto