U bent hier

'The shape of water' met 13 nominaties topfavoriet voor 90e Oscars

Internationaal
23.01.2018 - 18.45u
Door: Jens Nnieuws Jens

"The shape of water" van Guillermo Del Toro is met 13 nominaties de topfavoriet voor de 90e editie van de Oscars. De oorlogsfilm "Dunkirk" is 8 keer genomineerd, maar vooral in technische categorieën.

In de categorie beste regie zijn nog maar voor de 5e keer in de 90-jarige geschiedenis van de filmprijzen een vrouw (Greta Gerwig) en een Afro-Amerikaanse filmmaker (Jordan Peele) genomineerd.

"The shape of water" (video hieronder) is onder meer genomineerd in de categorieën beste regisseur, beste film, beste actrice (Sally Hawkins), beste actrice in een bijrol (Octavia Spencer), beste acteur in een bijrol (Richard Jenkins) en voor de muziek van Alexandre Desplat.

Daarnaast zijn er ook nog nominaties in -vooral- technische categorieën, zoals beste kostuums, beste geluidsmontage, beste geluidsmix, beste originele script, beste montage, beste originele song, beste cinematografie en beste productieontwerp. De film won intussen al verschillende prijzen.

De film van Del Toro speelt zich begin jaren 60 af en vertelt het verhaal van Elisa die in een overheidslaboratorium werkt en er een mysterieus wezen aantreft dat in een watertank leeft. "The shape of water" komt volgende week woensdag uit in onze zalen. "Het is een mooie en toegankelijke fantasyfilm", zegt filmjournalist Ward Verrijcken.

"Het gaat over een stomme vrouw (rol van Sally Hawkins) die een poetsvrouw is in een geheime regeringsbunker. Ze heeft letterlijk en figuurlijk geen stem. In een aquarium zit een zeemeerman. Er ontstaat een romance tussen hen. Die liefde is een heel groot pleidooi voor diversiteit. Het is een metafoor voor aanvaarding van bv. homoseksualiteit. Het is heel ontroerend gebracht, zonder sentimenteel te zijn."

Met dertien nominaties komt "The shape of water" net niet aan het recordaantal nominaties: "La la Land" (2017), "Titanic" (1997) en "All about Eve" (1950) kregen elk veertien nominaties.

(VRTNWS)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto