De Noor Sigurd Hole (°1981) geniet bekendheid als contrabassist van het Tord Gustavsen Trio, een van de huidige blikvangers van het ECM-label. Hole profileert zich echter ook steeds meer als solo-artiest.

Zo ging zijn nieuwe soloprogramma enkele weken geleden in zomaar eventjes Carnegie Hall in New York in première, in aanwezigheid van o.a. Ron Carter. In avant-première kon een begeesterd publiek in De Roma in Antwerpen er al van genieten in het voorprogramma van pianist Tigran Hamasyan eind november 2019.

Hole nam zijn solo-album, Lys/Mørke (Elvesang), op in The Arctic Hideaway, een artiestenresidentie op Fleinvær, een afgelegen eilandengroep in het noorden van Noorwegen; vanuit een ecologisch bewustzijn ging hij er bewust de dialoog aan met de klank van de natuur op de eilanden.

In Heist-op-den-Berg presenteert Hole zijn trio aan het Belgische publiek. De groep laat zich inspireren door traditionele Noorse, Indische en Arabische muziek, en maakt er een geheel eigen eigentijdse mix van.

Het resultaat is een open vorm van kamermuziek die door luisteraars reeds als "mooi, magisch en buitenaards" werd ervaren. De eerste cd van het trio, Encounters (Elvesang), kan wereldwijd op groot enthousiasme rekenen.

Naast Hole zelf, maken van de band violist Håkon Aase (ook actief met ECM-trompettist Mathias Eick) en drummer Jarle Vespestad (sinds vele jaren vast lid van het Tord Gustavsen Trio) deel uit.

Meer info op www.sigurdhole.no.

Primeur voor België!

Sigurd Hole (contrabas)
Håkon Aase (viool)
Jarle Vespestad (drums)

Tickets: jongeren-26 12 euro, Hnitaleden 14 euro, algemeen 16 euro
Reserveren op hnitajazzclub@outlook.com

Foto: Ingvil Skeie Ljones