Na een concert of een avond in de discotheek, klagen sommigen dat ze fluittonen horen en dat ze de indruk hebben dat ze minder goed horen. Waaraan is dat te wijten? Is het omkeerbaar en wat kan men eraan doen?

[pic=659_1299190889.jpg]

Oorsuizingen of gehoorverlies na een concert

Van bij de geboorte beschikt ons inwendig oor over een aantal zintuigcellen, die achteraf niet vervangen worden. We moeten dus goed zorg dragen voor onze oren om onze zintuigcellen zolang mogelijk intact te houden. En wat is de ergste vijand van onze zintuigcellen?

Blootstelling aan te hoge geluidsniveaus! Het is dus door onze oren te beschermen tegen intense geluiden dat we ons gehoor intact kunnen houden. De drempel die we niet mogen overschrijden, bedraagt bijvoorbeeld twee uur in een omgeving met een geluidsniveau van 91 dB of slechts 15 minuten waar het geluidsniveau 100 dB bedraagt. Dit geluidsniveau wordt gemakkelijk bereikt tijdens een concert of in een discotheek!

Van gehoorvermoeidheid tot doofheid

Aanvankelijk veroorzaken intense geluiden een zekere vorm van gehoorvermoeidheid, die uitmondt in een licht gehoorverlies, in het gevoel dat men een prop watten in de oren heeft en in oorsuizingen (fluittonen of gebrom in de oren hoewel er geen externe geluidsbron is).

De zintuigcellen zijn aangetast, maar ze kunnen nog volledig herstellen. Dat herstel vraagt wel enig geduld. Een voorbeeld: na een verblijf van twee uur in een discotheek, waar het geluidsniveau algauw 100 dB bereikt, moet men de oren gedurende gemiddeld twee uur in een stille omgeving laten rusten opdat ze volledig zouden kunnen herstellen. Worden de oren echter blootgesteld aan nog hogere geluidsniveaus of gedurende een langere periode, dan zullen de zintuigcellen in die mate beschadigd zijn dat ze niet meer kunnen herstellen.

Ze sterven af en omdat ze niet vervangen worden, treedt een bepaalde mate van doofheid op. Wanneer de cellen die met de hoge tonen te maken hebben, aangetast zijn, wordt men dat niet altijd meteen gewaar, aangezien ze niet absoluut nodig zijn om gesprekken te begrijpen. Er kunnen echter problemen optreden bij achtergrondgeluiden, zoals op straat, op school of op restaurant. In geval van bijkomende gehoorschade, kunnen ook problemen optreden bij het horen van lage tonen. Zelfs in een rustige omgeving, wordt het dan moeilijk om te verstaan wat andere mensen zeggen.

Mijn oren suizen na een concert: wat moet ik doen?

Het eerste wat u moet doen, is uw oren laten rusten, met andere woorden enkele uren in een stille ruimte gaan zitten, zonder geluiden en zonder muziek. Blijft u last ondervinden, dan doet u er goed aan uw arts te raadplegen. Hij kan dan nagaan of het probleem niet te wijten is aan een opeenhoping van oorsmeer. Ook dit kan inderdaad een oorzaak zijn van gehoorverlies en oorsuizingen.

Uw arts kan ook de staat van de trommelvliezen controleren. Is er geen overtollig oorsmeer en zijn uw trommelvliezen niet aangetast, dan zult u een nko-arts moeten raadplegen. Hij zal een toon-audiogram afnemen om de ernst van het gehoorverlies te kunnen meten. Omdat hij niet weet of de zintuigcellen al dan niet definitief beschadigd zijn, kan hij een ondersteuningsbehandeling van enkele dagen voorschrijven (een corticosteroïde en een vaatverwijdend middel) in een poging om het herstel van de zintuigcellen te vergemakkelijken.

Tijdens een concert en in een discotheek: hoe kunt u uw oren en uw gehoor beschermen?

  1. Ga nooit te dicht bij de geluidsboxen staan!
  2. Draag oordopjes (ze worden verkocht bij de ingang van de concertzaal).
  3. Verlaat de zaal zodra u last hebt van oorsuizingen, enz. Laat uw oren een tijdje herstellen op een plaats waar het volledig stil is.

Deze 3 raadgevingen gelden voor iedereen die blootgesteld wordt aan geluidsbronnen, met inbegrip van professionele geluidsbronnen!

Bron : e-Gezondheid.be Artikel gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste