Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

‘Sint-Calasanzinstituut Nijlen haalt subsidie binnen om campus te vergroenen’

Eind januari wist het Sint-Calasanzinstituut te Nijlen een subsidie in de wacht te slepen in het kader van het project ‘Natuur in je school’ van het Agentschap voor Natuur en Bos. Met behulp van het fraaie bedrag van €145.000 zal de schoolcampus een heuse ‘vergroeningskuur’ ondergaan.

Gelegen pal in het centrum van Nijlen, wordt deze campus gedeeld door een kleuter-, een lagere en een middelbare school. Recent werd er nog uitgebreid met de aankoop van twee aangrenzende percelen. Vermits de scholen in volle groei zijn, dient zich de uitdaging aan om zowel tegemoet te blijven komen aan de noden van kinderen en jongeren van alle leeftijden, als om de campus toekomstbestendig - en dus ook klimaatrobuust - te maken.

Onder impuls van de werkgroep ‘Vergroening’, bestaande uit leerkrachten van basis- en secundair onderwijs met een hart voor groen, werd intensief overlegd hoe de campus er zou kunnen uitzien. Zowel leerkrachten, leerlingen als ouders kregen de kans om via bevragingen hun ideeën en suggesties te delen. Meerdere leerkrachten uit het team van de basisschool professionaliseerden zich bovendien in het concept van ‘outdoor education’.

Uiteindelijk zetten juf Marie Sanders en juf Sophie Voorspoels uit de lagere school zich aan de tekentafel met de uitdaging om een toekomstvisie te ontwerpen waarin al deze input een plaats kreeg. Ze sloegen er in verschillende fases wonderwel in om een plan op te maken waarin alle belanghebbenden zich konden vinden.

Zo werd er rekening gehouden met de nood aan buitenspeelruimte voor de kleuters en de leerlingen van de lagere school, maar ook de tieners van het secundair zullen letterlijk en figuurlijk meer ademruimte krijgen om te ‘chillen’ in een groene omgeving. Het blijft uiteraard een schoolomgeving, dus zullen er meerdere plekken zijn die als openluchtklassen gebruikt kunnen worden. Studies rond ‘outdoor education’ tonen immers enorme leerwinsten aan bij leerlingen die dynamisch, in open lucht én in een stimulerende, groene omgeving hun leerstof verwerken.

En dat leerkrachten bovendien zelfs buiten kunnen vergaderen - of van hun pauzes kunnen genieten… - in een natuurlijkere omgeving, is uiteraard mooi meegenomen.

Zodra de werkgroep finaal akkoord ging over het ontwerp, verschoof de focus naar de realisatie van de plannen. Daarbij kon het advies van specialisten verbonden aan Velt vzw en het Vlaamse Bijeninstituut niet ontbreken. Het is echter snel duidelijk geworden dat het project ook qua benodigde financiële middelen ‘ambitieus’ genoemd mag worden.

Naast de financiële hulp via acties van de ouderraad waren ook subsidies van hogerhand dus meer dan welkom. Leerkracht wiskunde Tom Covens schreef in het najaar van 2022 samen met enkele kritische coauteurs een subsidieaanvraag uit en enkele weken geleden werd het goede nieuws bekend gemaakt dat het project ‘Calasanz in ’t groen’ mag rekenen op de financiële steun van het Agentschap voor Natuur en Bos.

De school staat nu voor de grote opdracht om het plan in realiteit om te zetten en daar zal het subsidiebedrag een aanzienlijk deel van het financiële vraagstuk oplossen. In het sterk verharde dorpscentrum van Nijlen zal dit project zorgen voor meer dan 1500 m² aan ontharde oppervlakte opdat regenwater beter de grond kan insijpelen.

De eerste werken zullen nog dit jaar uitgevoerd worden aan de zijde van de Nonnenstraat, waar meer dan 300 m² aan klinkers plaats zullen ruimen voor extra bomen, gevel- en klimplanten, … naast allerlei natuurlijke speelelementen voor de leerlingen. Wie graag inzage krijgt in de plannen, is van harte welkom om een kijkje te komen nemen op de Opendag op zaterdag 11 maart van 10:00 tot 16:00.

Meer info over de Opendag van de secundaire school https://sintcalasanzinstituut.be/. Voor info over de Opendag van de lagere school kan je terecht op: https://sc.basisschool-calasanz.be/.

Deel dit artikel