Vorig weekend vierde de katholieke Kerk de tweede Werelddag van Grootouders en Senioren. Deze dag werd vorig jaar in het leven geroepen door paus Franciscus.

In de parochie van Sint-Martinus-Olen ging die niet onopgemerkt voorbij.

Attentie

'Leden van het parochieteam hadden vele tientallen pakketjes gemaakt, die bedeeld werden na de twee vieringen van het weekend', zegt diaken Cis Marinus.

'In zo'n pakketje zaten enkele koekjes in hartvorm, gebakken door Amélie Ooms, die allerlei lekkernijen bakt en verkoopt en de opbrengst telkens schenkt aan To Walk Again.

Verder zat er nog snoepgoed in, dat moest beantwoorden aan volgend criterium: het moest een hartvorm hebben of minstens moest er op de wikkel een hartje gedrukt staan. De boodschap is duidelijk: de parochie van Sint-Martinus-Olen wil tonen dat ze een hart heeft voor grootouders en senioren.

Overweging : 'Amadeus is het alter ego van Cis Marinus?'

Ook in het plaatselijk parochieblad werd aandacht geschonken aan deze Werelddag, die nog niet algemeen bekend is. Columnist Amadeus Vanderslaghmulders, al ruim 40 jaar verbonden aan het blad, publiceerde een aantal overwegingen bij de ouderdom en het ouder worden.

Er wordt wel eens beweerd dat Amadeus het alter ego is van Cis Marinus, de diaken van de Sint-Martinusparochie, maar die laatste heeft dat nog nooit bevestigd of ontkend.

Paus Franciscus

Deze Werelddag voor Grootouders en Senioren is een initiatief van paus Franciscus. Hij wordt gevierd op de vierde zondag van juli.

Dat is in de buurt van de liturgische herdenking van Anna en Joachim (op 26 juli), de ouders van Maria, de grootouders van Jezus. Senioren liggen de paus nauw aan het hart. In zijn catechese bij de wekelijkse audiëntie heeft hij tussen februari en juni van dit jaar heel vaak stilgestaan bij de ouderdom en het ouder worden.

"Hoewel grootouders de schakel vormen tussen de verschillende generaties, worden ze al te vaak vergeten. Hun stem is waardevol, omdat die mensen aan hun roots herinnert en aan de spirituele en menselijke rijkdom die van generatie op generatie wordt doorgegeven."

Paus Franciscus roept op tot een 'revolutie van de tederheid', vanuit de ontmoeting tussen jong en oud.

Oproep

In zijn boodschap ter gelegenheid van deze Werelddag gebruikt de paus een mooi beeld en doet hij deze oproep.

"Onze grootouders hielden ons in hun armen en lieten ons op hun schoot zitten.

Maar nu is het tijd voor ons om - door onze daadwerkelijke hulp of door ons gebed - niet alleen onze eigen kleinkinderen, maar ook de vele bange kleinkinderen die wij nog niet kennen en die misschien voor de oorlog op de vlucht zijn of de gevolgen ervan ondervinden, op onze schoot te laten zitten. Laten wij de kleine kinderen van Oekraïne, Afghanistan, Zuid-Soedan in ons hart sluiten."  Foto rr.