Vanaf september kunnen de bloemen en planten op de begraafplaats van Olen-Centrum gegoten worden met kerkelijk hemelwater. Een initiatief in het kader van de jaarlijkse Scheppingsperiode in de Kerk.

Symbolische actie

'Vorig jaar plantte de Sint-Martinusparochie naast de kerk een appelboom, in herinnering aan de vijfde verjaardag van 'Laudato Si', de zogenaamde groene encycliek van paus Franciscus', zegt diaken Cis Marinus.

In die tekst roept de paus 'alle mensen van goede wil' op om met respect en eerbied om te gaan met de aarde en de armen. De ommekeer waartoe de paus oproept is ingrijpend: economie, politiek, maatschappij, en ook de Kerk, moeten gericht zijn op het behoud van de schepping, op het verbeteren van de levensomstandigheden van de zwaksten en op het welzijn van de generaties die na ons komen.

Bij de appelboom naast de kerk staat een bordje dat herinnert aan deze oproep.'

Wij(k)water

'Dit jaar groeide de idee om het regenwater van een gedeelte van het dak van de kerk op te vangen, zodat het hergebruikt kan worden. De inspiratie voor dit initiatief werd gevonden in Gent, via Ecokerk.

In Gent staan 47 kerken, samen goed voor ongeveer 5,7 hectare aan dakoppervlakte, waarop jaarlijks zo'n 45 miljoen liter regenwater valt. Bijna al dat water komt rechtstreeks in de riolering terecht.

Het Gents MilieuFront (GMF) onderzocht hoe dat hemelwater maximaal kan opgevangen worden, om te hergebruiken of in de aarde te laten infiltreren.'

Medewerking

'De Sint-Martinusparochie zocht én vond enthousiaste medewerking bij Karel Nijs, diensthoofd technische dienstverlening van de gemeente Olen. Samen met Luc Ven, verantwoordelijke gebouwen, werd grondig bekeken hoe het project best kon aangepakt worden en Steven Andries zorgde voor een perfecte uitvoering.'

Hergebruik

'Naast de Sint-Martinuskerk staat nu een tank van 1000 liter. Omdat zo'n tank niet echt mooi om zien is, wordt ze aan het zicht onttrokken door een minutieus geplaatste houten omheining.

Het opgevangen regenwater in de tank kan gebruikt worden om er de bloemen en planten op het kerkhof mee te gieten. De medewerkers van de Groendienst kunnen het uiteraard ook gebruiken.

Buurtbewoners kunnen water komen tappen voor huishoudelijke toepassingen. Op deze wijze wordt kostbaar drinkwater gespaard dat uit het kraantje op de begraafplaats komt. Daar hangt trouwens een verwijzing naar het hemelwater en wat verderop zijn wegwijzertjes geplaatst.

Tijdens de komende maanden zal bekeken worden in hoeverre er gebruik gemaakt wordt van het hemelwater. Indien nodig zal er nog een tweede tank bijgeplaatst worden', besluit Cis MarinusOp de foto's : de verschillende fases van de opbouw van de watertank :  voorbereidende werken - de tank -  de afgewerkte tank - bordje bij het drinkwaterkraantje -  wegwijzer/ Foto's rr.