Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sint-Pietersinstituut Turnhout is 1000e halte van de Techno Trailer - STEM

STEM

In de vrachtwagen ontdekken de leerlingen hun talent voor STEM en techniek.   Vandaag staat de Techno Trailer voor de 1000e keer stil aan de schoolpoort. Om leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar te helpen met hun studiekeuze, lanceerde de provincie in 2009 de Techno Trailer. Dat is een vrachtwagen waarin leerlingen hun talent voor STEM en techniek ontdekken.

Ze experimenteren er met haargel in een labo of bedienen een industriële robot. Door het succes lanceert de provincie Antwerpen nu ook het digitale broertje van de trailer: technotrailer.be.

Op het einde van de basisschool maken leerlingen een belangrijke keuze. Ze kiezen welke richting ze gaan volgen in het middelbaar. Samen met de school wil de provincie Antwerpen hen ondersteunen in de zoektocht naar hun talent. En daarom is er de Techno Trailer, een vrachtwagen waarin leerlingen ontdekken of STEM en techniek misschien wel iets voor hen is.

Experimenteren met robots en haargel

In de Techno Trailer experimenteren de leerlingen met haargel in een labo, bedienen ze een industriële robot of leren ze bij over hoe groene energie wordt opgewekt. De trailer neemt ook heel wat professioneel materiaal mee naar de school.

Daarmee leren de leerlingen in hun klaslokaal om onder begeleiding van de leerkrachten een ruw blokje hout te bewerken tot een perfecte dobbelsteen. Ze programmeren eveneens robots, ontdekken de elektrische kringloop en werken met elektronische meetgereedschappen uit de bouw.

1000e halte in Turnhout

Op 19 september hield de Techno Trailer voor de 1000ste keer halt. De leerlingen van het Sint-Pietersinstituut in Turnhout experimenteerden toen een dag lang met techniek, én werden uiteraard getrakteerd. Joren Pluym, leerkracht 5de leerjaar in het Sint-Pietersinstituut, vertelt enthousiast; ‘naast het digitaal aanbod dat nu gelanceerd wordt zijn we heel blij met de Techno Trailer. Als school hebben we zelf niet de middelen om op grote schaal kennis te maken met techniek, met hypermoderne meetinstrumenten, met video en met een vorming voor ons als leerkracht. Handen uit de mouwen en meemaken wat techniek echt is, kan ik andere scholen alleen maar aanraden.’

Techno Trailer bezocht 400 basisscholen

Van de scholen in de provincie Antwerpen reserveerden er ongeveer 400 al één of meerdere bezoeken van de Techno Trailer. Dat is goed voor 60% van de 675 basisscholen in de provincie. Scholen kunnen reserveren op www.technotrailer.be.  Kathleen Helsen, gedeputeerde flankerend onderwijsbeleid, vertelt: ‘Elk jaar maken we een 6.000-tal leerlingen enthousiast voor techniek. In totaal bereikten we tijdens de 1.000 ritten van de Techno Trailer zelfs al 80.000 leerlingen. Zij steken de handen uit de mouwen en raken door de technische opdrachten geprikkeld voor het studiedomein STEM.

Door te investeren in de leerlingen, versterken we ook onze bedrijven. Nu er krapte is op de arbeidersmarkt en bedrijven volop op zoek zijn naar technische talenten, is het belangrijk om jongeren warm te maken voor een job in een sector met toekomst. Dat is bouwen aan de toekomst.’

Vernieuwde website: technotrailer.be

Alle scholen van elk onderwijsnet kunnen een gratis bezoek van de Techno Trailer reserveren. Sinds de opstart stijgt het aantal aanvragen jaarlijks. Momenteel is er een wachttijd van drie jaar tussen een aanvraag en het bezoek van de trailer. Om leerlingen en leerkrachten niet té lang te laten wachten, vernieuwde de provincie Antwerpen de interactieve website technotrailer.be.

In het digitaal labo op de website moeten leerlingen de Technobot herstellen. Ze krijgen eerst informatie over de onderdelen van de robot, bijvoorbeeld de chip of het LCD-scherm. In een minigame bewijzen ze vervolgens hun kennis over dat onderdeel, bijvoorbeeld door zelf een animatie te ontwerpen. Tot slot volgt nog een fysieke doe-opdracht in hetzelfde thema, zoals een stop-motionfilmpje maken. Als kers op de taart verduidelijkt een speelse video hoe ze hun nieuwe kennis later kunnen toepassen in een job.

De Techno Trailer is een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met verschillende partners; Mtech+, een paritair sectorfonds voor opleiding en tewerkstelling in de metaalverwerkende nijverheid, het Regionaal Technologisch Centrum Antwerpen en VTI-Zandhoven zijn erbij vanaf de begindagen.

De Techno Trailer past binnen het flankerend onderwijsbeleid van de provincie Antwerpen.

Foto : De Techno Trailer met (van links naar rechts) Jo Carmen, K. Helsen, Bart Patteet (VTI Zandhoven), Wim Beck, Tijs Ongena, Peter Op De Beeck, Hans Gevers, Jurgen Hus (RTC), Els Alaers (MTech+) - Foto: D. Daniëls / Provincie Antwerpen.

1000e halte van de Techno Trailer

1000e halte van de Techno Trailer

1000e halte van de Techno Trailer

1000e halte van de Techno Trailer

STEM

Deel dit artikel