U bent hier

Sint-Sebastiaansgilde Oirschot : tentoonstelling 'Heren van Merode'

Westerlo
11.09.2018 - 13.51u
Door: Mark Jaspers

Bijzondere tentoonstelling 'Heren van Merode' in Oirschot

Op dinsdagochtend 2 oktober gebeurt er iets bijzonders in Oirschot. Dan openen prins Simon de Merode en prins Boudewijn de Merode de tentoonstelling 'Heren van Merode'. Deze gaat over de eeuwenoude relatie van het adelijke geslacht De Merodes met de gemeente Oirschot en met het Oirschotse gilde Sint Sebastiaan. De tentoonstelling is een initiatief van het Oirschotse gilde.

Initiatief

Hoofdman Jos de Croon: "De Merodes kwamen in 1455 in het bezit van de halve Heerlijkheid Oirschot en bleven 217 jaar de heren van Oirschot. De Merodes horen bij de hoogste Belgische adel, dragen sinds 1930 de titel van prins en hebben banden met alle Europese koningshuizen.

Uit onze archieven blijkt dat ons gilde al eeuwenlang een band heeft met De Merodes. De Merodes schonken ons in 1587 al een gildetuin. De familie is al lang beschermheer van ons gilde.

Op 2 oktober 2018 - de dag waarop we 's-middags koningschieten - volgt prins Simon de Merode zijn oom prins Boudewijn na 40 jaar officieel op als beschermheer. Dit leek ons een mooi moment om de relatie tussen De Merodes, de gemeente Oirschot en ons gilde in beeld te brengen. We denken dat dit interessant is voor Oirschottenaren, toeristen en andere belangstellenden."

Tentoonstelling

Het gilde heeft veel moeite gedaan om een mooie tentoonstelling samen te stellen. Jos de Croon: "Naast foto's, schilderijen en beelden hebben we bijvoorbeeld informatie over het kasteel van De Merodes in Spoordonk in de vorm van een röntgenfoto waarop de contouren daarvan goed zichtbaar zijn.

Een ander voorbeeld is de originele akte uit 1623 waarmee de schenking door De Merodes van een gildetuin in het centrum van Oirschot aan het gilde is bevestigd." De tentoonstelling is gratis te bezoeken in het oude raadhuis aan de Markt in Oirschot.

Een toepasselijke locatie; boven de ingang hangt het voormalige gemeentewapen waarvan het wapenschild van De Merodes onderdeel uitmaakt. De tentoonstelling 'Heren van Merode' is van 3 t/m 31 oktober 2018 geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdagen van 12.00 tot 16.00 uur.

Educatief programma

Op initiatief van gilde Sint Sebastiaan heeft de Oirschotse vmbo-school De Kempenhorst een educatief programma gemaakt waarmee de leerlingen punten kunnen verdienen. Zij brengen op een bezoek aan de tentoonstelling en maken kennis met het traditionele gildeschieten met de kruisboog op wip in de gildetuin aan de Wintelresedijk in Oirschot.

Steun

De tentoonstelling 'Heren van Merode' is mogelijk gemaakt door steun van Stichting De Mug-Van Heijningen, Stichting Melis-Van Beek, museum Kruysenhuis, Brouwerij De Oirsprong en de gemeente Oirschot.

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto