Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sint-Waldetrudiskerk : restauratiewerken zeer dringend

Sint-Waldetrudiskerk
Het is al langer geweten dat de monumentale Sint-Waldetrudiskerk in Herentals dringend aan restauratie toe is. Een inspectie van de Monumentenwacht van de provincie ontdekte heel wat tekortkomingen in het optimale behoud en beheer van het geklasseerd monument.
 
Het gaat vooral om zeer dringende werken aan het dak en aan de gevels. Er worden ook schilderwerken uitgevoerd en de glasramen van het hoogkoor krijgen een grondige restauratie. De zolder wordt tenslotte uitgerust met loopbruggen.
 
Geraamde kostprijs van de werken €255.000.
 

Sint-Waldetrudiskerk : rijke geschiedenis sinds 1417

De Sint-Waldetrudiskerk is een voorbeeld van zuivere Brabantse gotiek. Het beschermde monument is opgetrokken uit Ledische zandsteen. De speciale positie van de toren tussen koor en beuk is een van de opvallendste kenmerken van de kerk. De toren lijkt wel in het schip te zakken. Dit is allicht te verklaren door het feit dat de toren het enige overblijfsel is van de oorspronkelijke veertiende-eeuwse kerk.

De bouw van de kerk begon in 1417. De kerk is rijkelijk versierd met borstweringen, waterspuwers, nissen en torentjes. De toren is 33 meter hoog. 

De kerk bevat heel wat kunstschatten, zoals het retabel van Sint-Crispien en Crispiniaan en schilderijen van de Franckens, DeVos en Cossiers.

Foto A. Leys/ NNieuws.

Sint-Waldetrudiskerk Herentals

Sint-Waldetrudiskerk Herentals

Kerkplein, Herentals, België

Sint-Waldetrudiskerk

Deel dit artikel