Verene Shepherd, het hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet, vindt dat het sinterklaasfeest in Nederland moet worden afgeschaft. "De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer is naar de slavernij", klinkt het.

De Verenigde Naties zijn sinds vorige week bezig met een onderzoek naar Zwarte Piet. Vier VN-rapporteurs hadden aan de Nederlandse regering een brief gestuurd waarin staat dat ze informatie hadden gekregen dat de traditie van Sinterklaas in de kern racistisch is. Vooral de rol van Zwarte Piet werd in twijfel getrokken.

Hoewel het onderzoek van de VN nog in volle gang is, heeft mensenrechtenonderzoeker Verene Shepherd haar conclusie al klaar, zo blijkt uit een interview met het Nederlandse actuamagazine EenVandaag. Shepherd roept premier Mark Rutte op om een einde te maken aan het sinterklaasfeest.

"De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21e eeuw dit feest moet stoppen", zegt Shepherd in het interview. De Nederlanders moeten volgens haar maar genoegen nemen met de Kerstman. "Wat is er mis met één Santa Claus?", klinkt het.

Shepherd benadrukt wel dat het om haar persoonlijke mening gaat en dat de commissie de zaak zal onderzoeken. De werkgroep zal binnenkort naar Nederland afzakken om het sinterklaasfeest zelf mee te maken. (vrt)

Het Sinterklaasfeest in Herentals op 16/11 gaat zeker door :

Zaterdag 16 november doet de Sint samen met z'n pieten hun intrede per boot om 14u aan de Jachthaven te Herentals. Iedereen is van harte welkom.

Wij willen aan alle kinderen en hun ouders vragen of ze speelgoed, ... hebben liggen dat ze niet meer gebruiken, dit mag je schenken aan Sinterklaas tijdens zijn aankomst te Herentals. Wij kunnen hierdoor weer wat zon in huis brengen bij kansarme en mindervalide kinderen.

VZW Kinderdroom