Op de site van het voormalige weeshuis, later de school van het Instituut van de Voorzienigheid (kOsh), realiseren eigenaar Eddy Hendrickx en Gands Projectontwikkeling een woonproject dat voor de stad normgevend is qua invulling van karaktervolle gebouwen met een verhaal.
De Voorzienigheid wordt omgevormd tot een woonplek voor 10-tallen stadsbewoners, waarvan hun appartementen ingepast worden in het geheel. Maar eerst mag er in en om de kloosterkapel nog een halfjaar gefeest worden. Daar zorgen Les Imperiales voor, de mannen die de apotheek van Lowieke den Apotheker vorig jaar weer even tot leven wekten.
De ombouw van het Instituut van de Voorzienigheid begint in 2020, hoopt de bouwheer. Een deel van de site zal worden afgebroken, de meer iconische gebouwen blijven overeind, de kapel incluis.
In afwachting begint Eddy Hendrickx na de bouwvakantie al met de herinrichting van de oude oefenschool, op de hoek van de Burchtstraat en de Wolstraat: daar komen 4 loft-appartementen.
Het had heel wat voeten in de aarde eer de verkoop tussen de kloosterzusters en Eddy Hendrickx van H-Estate rond was, maar vanaf nu wordt volle kracht vooruit geschakeld voor de ontwikkeling van de site aan het kinderdagverblijf, dat op zichzelf ook helemaal wordt vernieuwd.
Over enkele jaren zal De Voorzienigheid wooncomfort bieden aan de stadsrand, vlak bij het ziekenhuis, de Kleine Nete, het historische begijnhof, het bijbehorende park en de Begijnenvest.
"Ook het Van Genechtenplein gaan we in ere herstellen", legt Joris Van Gool van Gands Projectontwikkeling uit. Samen met Eddy Hendrickx zal hij de hele site transformeren tot een groot binnengebied/woonerf.
Van Gool is gecharmeerd door plek. "De kwaliteit die hier kan worden gerealiseerd, kom je niet zo vaak tegen in een stad. Er is veel intimiteit, veel huiselijkheid én veel groen. Voeg daarbij de grote gebouwen en de arbeiderswoningen eromheen en je hebt een leuk contrast."
Participatie van de buurt
Voor de projectontwikkelaars komt het er nu op aan om met de verschillende partners rond de tafel te zitten, in de eerste plaats de stad Herentals en de dienst Erfgoed, die in het project moeten participeren en ermee moeten voor zorgen dat de nieuwe bestemming geïntegreerd wordt in het grotere geheel. "Zodat iedereen straks kan dromen van hoe tof het zal zijn om hier te wonen", zegt Joris Van Gool.
Architecte Mieke Goris van het architectenbureau Architects in Motion mag haar inspiratie botvieren op de invulling van de site. "We zullen eerst een masterplan opmaken. Dat gebeurt via participatie van de buurt en stap voor stap. Dit moet groeien. Daarna leggen we met het stadsbestuur het hele traject af."
Ondergrondse parking
De plannenmakers willen op de site zelf zo weinig mogelijk auto's toelaten. Dat betekent een ondergrondse parking. "De kapel zelf gaan we bewaren", stelt Eddy Hendrickx. "Die blijft in bezit van onze familie."
Hoe en met welke functie de kapel wordt ingevuld, is nog niet duidelijk. Een gemeenschapsfunctie, iets voor exposities of theater? "Woningen maken in een kapel is ook mooi", laat Joris Van Gool een ballonnetje op.
Het enorme kloostergebouw en voormalige weeshuis herbergt ook nog een grote binnenruimte. "Het is nog te vroeg om te zeggen wat we daarmee gaan doen", zegt Mieke Goris. "We moeten nog bepalen wat we op de site privaat inrichten en wat semiprivaat, als gemeenschappelijke ruimtes voor de bewoners."
Er komen ook corridors met het project van de oude oefenschool in de Burchtstraat, waar H-Estate ook al appartementen aanbiedt.
Eerst nog feesten in retrostijl
Les Imperiales doen het weer. Voor de site een woonerf wordt, kan je nog feesten in de kapel. Daarvoor zorgt de bende die eerder de apotheek van Lowieke van den Apotheker deed heropleven.
Retroman Kristof Dirix (37) uit Herentals heeft met zijn bedrijfje Atelier Dirix de oude kapel heringericht met vintage meubelen. Door Beutels (40) en kameraden Erik (49) en Michiel Thijs zetten eerder al Herentals op stelten door op de hoek van de Zand- en de Nieuwstraat de oude apotheek van Lowieke van den Apotheker een wedergeboorte te geven als Café Impériale.
Hetzelfde doen ze nu met de kapel van De Voorzienigheid. "Wij hebben iets met gebouwen met een Herentals verhaal die niet toegankelijk zijn, of helemaal veranderen of verdwijnen", zegt Kristof Dirix. "Eddy Hendrickx contacteerde ons na het succes van de oude apotheek om hier ook zoiets te doen."
Dat was makkelijker gezegd dan gedaan: de oude kapel was ingekapseld in een 'box' met geluidswerende muren, stond vol cinemastoelen en er was geen adequate verwarming.
Maar met Eddy Hendrickx als financier werd die binnenkant verwijderd, werden muren afgebroken, waterleiding gelegd, verwarming geplaatst en de elektriciteit heraangelegd. Er kwam ook een bar en een ruim terras. Het licht straalt nu weer door de kapelramen.
De bar is vanaf nu open
"We houden de kapel vanaf nu elk weekend op zaterdag en zondag open tot eind december", zegt Eric Thijs. De eerste twee weken, van juli en de laatste twee weken van augustus zijn we dicht, maar de andere vakantieweken zullen we elke dag open zijn."
De vier willen er ook lezingen organiseren en/of evenementen, eventueel samen cc 't Schaliken. Je zal hier ook de Ronde van Frankrijk kunnen zien op een scherm. Iedereen is welkom: wandelaars, fietsers, stadsgenoten en oud-leerlingen die nog eens willen zien hoe het er hier uitziet, voor alles definitief verandert: slechts één adres: Wolstraat, Herentals." Foto's Kempens Erfgoed/ archief Nnieuws.
Bron GVA - verschijningsdatum 19/5/2018 - auteur Marc Helsen - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – License2Publish Nnieuws.