Het oudste alternatieve festival van België, Sjock, viert dit jaar de 40e verjaardag! De organisatie is volop bezig met het vervolledigen van de affiche voor deze verjaardagseditie. Speciaal voor deze 40ste editie zullen er 40 bands geprogrammeerd worden op 3 dagen. Begin mei wordt de volledige affiche bekendgemaakt.

De 40e editie gaat door op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juli op de vertrouwde locatie op de Poeyelhei in Gierle.

Sjock is al sinds jaar en dag een initiatief van de vrijwilligers van Jeugdhuis 't Hoekske. In al die jaren tijd is het evenement uitgegroeid tot een uniek festival, waar Rock met de grote R centraal staat. Dat bewijst het antwoord van Studio Brussel DJ Christophe Lambrecht op de vraag aan welk optreden hij de beste herinnering overhoudt: "1985, Sjock festival in Gierle, het oudste festival in Vlaanderen. [...] Ik was toen nog piepjong, 13 jaar, en luisterde tot dan toe naar de BRT Top 30. Toen viel plotseling een muzikale bom binnen in mijn leven. ...".


Sjock dankt zijn aangename sfeer aan de organisatie: het wordt volledig ineen gestoken door vrijwilligers van jeugdhuis JK 't Hoekske uit Gierle. Ook tijdens het weekend zijn de meeste medewerkers vrijwilligers. Meer dan 300 helpers zetten zich gans het weekend belangeloos in voor de organisatie van het festival en leiden het festival in goede banen!

Sjock Sjowcase wordt derde podium.
Net zoals elk jaar biedt Sjock de kans aan jonge veelbelovende groepen. Via de Sjock Sjowcase kunnen deze bands een plaatsje veroveren op het Sjock festival. Speciaal Voor deze verjaardagseditie wordt er gestart met een derde podium in het kader van de Sjock Sjowcase: The Newcomers Stage. Op deze manier kan de organisatie dit jaar een zevental beginnende bands een kans geven om zich te tonen aan het grote publiek.


Festivalmarkt, camping en parking op Sjock
Vlakbij het festivalterrein is er een camping voorzien. Er is ook een speciale ruimte voorzien voor campers en mobilhomes. 's Morgens kunnen kampeerders brood, spek, eieren en een kop koffie of thee krijgen.

Ook dit jaar zorgt de organisatie van Sjock voor een zekere luxe door douches beschikbaar te stellen op de camping. In combinatie met de aanwezigheid van een traditionele barbier op de festivalmarkt betekent dit dat de Sjock-bezoeker fris gewassen en vers geschoren aan de festivaldag kan beginnen. De prijs voor de bewaakte parking is inbegrepen in de prijs van de toegangskaarten.

Niet te missen muzikale toppers!
Met The Hives heeft Sjock een absolute topper geprogrammeerd. Deze Zweden zijn een van de leidende bands in de garagerock. Vooral live zijn The Hives een sensatie met zanger Howlin' Pelle Almqvist als boegbeeld. Spin Magazine hierover: "one of the best live rock bands in current music" en gaf hen prompt een achtste plaats in hun lijst van beste livebands in de rockmuziek.
Uitgangspunt van de band: rock

Verder staat de Brusselse band La Meurte nog op de affiche. De muziek van deze legendarische band laat zich niet zo gemakkelijk vertalen op papier. De AB omschrijft de band als de 'missing link tussen Salvador Dali en The Stooges'. Tussen 1983 en 1994 speelde de band in totaal vier keer in de grote zaal van de AB en toerden ze meermaals Europa rond.

Over de nieuwe reeks optredens geven ze zelf aan: "Door de komst van een extra gitarist zullen we nummers spelen die we vroeger nooit live speelden. Ik heb het gevoel dat we ook bruter en harder dan ooit tevoren gaan klinken. ...". 30 jaar na hun vorige optreden op Sjock, in 1985, is La Muerte dus weer paraat!

Op zaterdag staat Imelda May geprogrammeerd: deze vlijmscherpe, stijlvolle en vinnige Ierse zangeres is al jaren één van de grote sterren in de rockabilly-wereld. Door kenners wordt ze nu al de nieuwe koningin van de rockabilly genoemd.

Backyard Babies vormen samen met onder andere Hellacopters en Volbeat de top in het genre. Ze spelen metal rock & roll vermengd met punk en wat glam, garage en hard rock. Krachtig, vuig, lekker en variatie zijn de kenmerken van Backyard Babies. Stoelen aan de kant en swingen. Rock moet rollen en bijna niemand begrijpt dat zo goed als dit stel maffe Zweden.

Met Heavy Trash komt er heuse supergroep langs op de weide van Sjock: de band gesticht door o.a. Jon Spencer. Verwacht je aan een mix van rock & roll, rockabilly, garage & blues.
Affiche tot nu toe

Voor de volledigheid hierbij nog alle bands die tot nu toe bevestigd zijn:

The Hives, Imelda May (vid en foto), Reverend Horton Heat, La Muerte, Backyard Babies, Heavy Trash, Pat Capocci, Southern Culture on the Skids, Jai Malano & the Rhythm Dudes, Batmobile, Supersuckers, The Space Cadets, The Bloodhounds, Fifty Foot Combo, Lisa & the Lips, The Barnstompers, The Rhythm Shakers, Annita & the Starbombers , Black Mamba's, The Deaf, Bloodshot Bill, We're wolves, The Grave Brothers en The Fleshtones, Tinstars feat. Ruby Pearl, Jake Calypso & his Red Hot, The Id!ots, The Sweden Special, WB & the Mercenaries, The Sharks en The Hometown Gamblers.

Begin mei worden de laatste namen bekendgemaakt.

Ticketprijzen
De voorverkoop voor het festival is vorige maand gestart: voor een volledig weekend betaal je 50€ (65€ aan de kassa). Op zaterdag en zondag betaal je in voorverkoop 25€ per dag (35€ aan de kassa). Voor vrijdag bedraagt de voorverkoopprijs 15€ (20€ aan de kassa). Een campingticket kost 5€.

Meer info:
• mail: info@sjock.com
• facebook: www.facebook.com/sjock