Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Skimming fraudeurs opgepakt : €70.000 cash en meer dan 8.000 liter brandstof in beslag genomen

Politie
"Zo’n 70 000 euro cash geld, meer dan 8.000 liter brandstof, 3 voertuigen, skimmingapparatuur en -kaarten en een grote tankinstallatie", klinkt het bij  Politie Regio Turnhout.
 
"Politie Regio Turnhout nam met de hulp van de collega’s van de federale politie en aspirant-inspecteurs van Campus Vesta, dit alles in  beslag bij verschillende huiszoekingen in België (Baarle-Hertog, Turnhout, Hoogstraten, Rijkevorsel, Merksplas en Antwerpen) en Nederland.
 
Bij die grote politieactie werden ook 5 verdachten opgepakt: 4 in ons land, een 5e in Nederland.
 
Van de 4 mannen die in België zijn gearresteerd, blijven er intussen 3 aangehouden. De 4de verdachte is onder strikte voorwaarden vrijgelaten. Van de man die in Nederland is opgepakt en daar op dit moment in de gevangenis zit, wordt door ons land de uitlevering gevraagd.
 
De grote politieactie was het voorlopige sluitstuk van een grootschalig onderzoek dat de Politie Regio Turnhout de voorbije maanden voerde naar een bende die met vervalste tankkaarten bij verschillende benzinestations grote hoeveelheden brandstof ging tanken.
 
De bende maakte met professionele skimmingapparatuur zelf valse tankkaarten en gebruikte die om bij verschillende tankstations grote hoeveelheden brandstof te tanken. De criminelen gebruikten daarvoor meestal bestelwagens waarin grote IBC-vaten stonden met een capaciteit van enkele honderden tot soms wel duizend liter.
 
Zo konden ze telkens met één tankbeurt grote hoeveelheden brandstof tanken. Die brandstof werd dan nadien via een ‘illegaal tankcircuit’ op verschillende plaatsen verkocht, wat leidde tot enorme winsten voor de bende.
 
Skimming is een vorm van fraude waarbij criminelen, zonder dat het slachtoffer het weet, gegevens kopiëren van bank- of betaalkaarten.
 
Op die manier kunnen criminelen dan allerlei aankopen of betalingen doen, ten nadele van het slachtoffer. Wees daarom altijd extra alert als je een betaling uitvoert of een geldopvraging doet bij een betaalautomaat en let er vooral op dat er geen skimmingapparatuur op de automaat is geplaatst.
 
Met die apparatuur, die meestal als opzetstuk op de bankautomaat wordt gemonteerd, kunnen criminelen de gegevens van bank- of betaalkaarten kopiëren. Merk je toch ergens verdachte apparatuur op bij een bankautomaat, meld dat dan meteen aan de politie en doe zeker geen verrichtingen aan die automaat. Ben je toch het slachtoffer geworden van skimming?
 
Verwittig dan zeker ook je bank en doe altijd aangifte bij de politie. " (pol)
Politie

Deel dit artikel