U bent hier

Slachthuis Geel mag opnieuw open, Raad van State schorst beslissing van minister Ducarme

Geel
11.06.2018 - 15.19u
Door: Herman Gezelle

De Raad van State schorste vandaag de beslissing van minister Ducarme om het slachthuis in Geel te sluiten.  Het slachthuis mag dus opnieuw open.

Het besluit was "niet afdoende gemotiveerd".

Ducarme nam die beslissing eind mei omwille van problemen met hygiëne en infrastructuur. Maar volgens de Raad van State wijkt de beslissing af van een gunstig advies van de beroepscommissie van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) en is ze "niet afdoende gemotiveerd".

"De minister houdt vooral rekening met negatieve elementen uit het verleden en niet met recentere inspanningen die werden verricht om de situatie van het slachthuis te verbeteren", aldus de Raad van State.

Update 17u :

Het slachthuis van Geel gaat op 18 juni de activiteit weer opstarten, nu dat de Raad van State de beslissing van minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) om het slachthuis te sluiten, geschorst heeft.

"We zijn opgelucht en blij dat we opnieuw aan de slag kunnen," zegt CEO Peter Verherstraeten in een persmededeling. "We hebben bijzonder veel steun gekregen van onze medewerkers en onze trouwe klanten. Daar zijn we dankbaar voor. We gaan er opnieuw 100 procent tegenaan."

In december 2017 liet het FAVV weten de erkenning van het slachthuis in Geel te willen intrekken wegens vastgestelde tekortkomingen op het vlak van infrastructuur en zelfcontrole. Er werd een plan van aanpak uitgewerkt waarin nieuwe investeringen, verhoogde zelfcontrole en extra personeel werden voorzien.

De resultaten hiervan bleken in maart 2018 nog onvoldoende zichtbaar volgens het FAVV. Zelfcontrole en investeringen werden als gevolg hiervan in de loop van een beroepsprocedure op een nog hoger niveau getild. De beroepscommissie van het FAVV evalueerde die inspanningen positief en had als dusdanig advies aan de minister gegeven.

Minister Ducarme legde dat advies echter naast zich neer en trok op 30 mei de erkenning in. Die beslissing van de minister werd nu door de Raad van State geschorst. Het slachthuis mag vanaf vandaag/maandag weer aan de slag.

"We hebben de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd in ons slachthuis en dat blijven we doen", zegt CEO Peter Verherstraeten. "De Raad van State geeft opnieuw groen licht. Hun experts zijn van mening dat de beslissing van de minister niet voldoende onderbouwd was: er was zomaar voorbijgegaan aan de positieve inspanningen. Met de positieve instelling die ons kenmerkt, vertrekken we opnieuw. We hebben geleerd uit onze fouten en gaan hard werken om het in de toekomst nog beter te doen."

Aangekondigde controles

Onderzoekers van Thomas More stelden eerder deze maand bij aangekondigde controles in 31 slachthuizen geen grote of systematische schendingen van dierenwelzijn vast. Toch zien ze in elke fase van het verwerkings­proces stevige tekortkomingen.

Jos Van Thielen uit Herentals, expert dierenwelzijn Thomas More KUL : 'Zo is de bedwelming van de dieren "niet 100 procent": zeven van de elf runderslachthuizen slaagden er niet in om alle runderen bij een eerste schot het bewustzijn te doen verliezen.

Alle onderzochte slachthuizen gebruikten ook een elektrische prikkelaar om runderen vooruit te drijven. Die prikkelaars zijn niet verboden, maar het gebruik ervan is alleen als laatste middel toegelaten. We vinden de slachthuizen daarnaast te luid en klagen ook de confrontatie met bloed, bloederig water en het zien van dode karkassen door levende dieren aan.'

(belga)


imageMeer nieuws

Nationale en provinciale voetbaluitslagen

Nationale en provinciale voetbaluitslagen
Kempen regio 20.10.2018 - 22.47u

Bart Verhaeghe te gast op Ontbijtclub Kempen

Bart Verhaeghe te gast op Ontbijtclub Kempen
Kasterlee | Kempen regio 20.10.2018 - 19.30u

Van der Poel speelt met de tegenstand in Boom

 Van der Poel speelt met de tegenstand in Boom
Internationaal | Vlaanderen 20.10.2018 - 17.09u

Leerrijke verwendag in bib Neteland

 Leerrijke verwendag in bib Neteland
Herentals | Neteland 20.10.2018 - 12.45u

VC Herentals - K.VV Duffel : 'Belangrijk punten pakken, niks anders'

VC Herentals - K.VV Duffel : 'Belangrijk punten pakken, niks anders'
Herentals | Provincie Antwerpen 20.10.2018 - 12.43u

SKS Herentals - Rauw : leider tegen nr. 4

SKS Herentals - Rauw : leider tegen nr. 4
Herentals 20.10.2018 - 12.19u

'Herenthit' : nu al collectors item

'Herenthit' : nu al collectors item
Herenthout 20.10.2018 - 12.08u

Digitale week : workshops kOsh in 't Peeseeke

Digitale week : workshops kOsh in 't Peeseeke
Herentals 20.10.2018 - 11.31u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto