Child Focus lanceert een nieuwe campagne gericht tegen sextortion, een fenomeen waarbij criminele bendes minderjarigen chanteren met hun eigen seksueel expliciete beelden. De organisatie wil slachtoffers helpen en raadt hen sowieso af met geld over de brug te komen.

Een minderjarige tiener accepteert een vriendschapsverzoek van een onbekende persoon via een sociaalnetwerksite. Die doet zich voor als een leeftijdsgenoot en wint het vertrouwen van de puber. Na een poosje nemen de gesprekken een seksuele wending. De webcam gaat op en de kleren gaan uit. Tot de onbekende aan de andere kant van de lijn de tiener begint te bedreigen: betalen of de seksueel expliciete beelden worden op het internet te grabbel gegooid (zie animatie onder).

Dat is het scenario in een notendop van sextortion (sexual extortion), een Engelse term voor seksuele afpersing van minderjarigen via het internet. Tegen dit strafbare fenomeen lanceert Child Focus een nieuwe campagne. Enerzijds wil de organisatie jongeren afraden dergelijke intieme onlinegesprekken met volslagen onbekenden te voeren, anderzijds wil ze slachtoffers helpen.

"Het is hen enkel om het geld te doen"

De hoofdboodschap is sowieso dat ingaan op de chantage en betalen nooit een goed idee is. "Sowieso is er geen enkele garantie dat het chanteren hiermee stopt", zegt Yasmin Van Damme van Child Focus. "Mogelijk volgt hierop gewoon een vraag naar nog méér geld."

"Het is vooral belangrijk om te weten dat de afpersers nooit van plan zijn de beelden of foto's ook echt te verspreiden. Het is hen enkel om het geld te doen. Als ze dat niet krijgen, zoeken ze al snel een ander slachtoffer. Niet betalen is de absolute boodschap."

Child Focus roept slachtoffers van sextortion op contact op te nemen. De organisatie belooft hen verder te helpen. Daarnaast biedt ze op haar website een reeks "tips & tricks" aan om op een goeie manier met onlinevriendschappen om te gaan. Via de onlinetool "Wie is het?" kunnen tieners tot slot zelf testen hoe weerbaar ze zijn in onlinegesprekken. (vrt)