Begin mei heropent in Nijlen de voormalige slijperij Lieckens vlakbij het Kempens Diamantcentrum in Nijlen. En daarmee kan het publiek opnieuw kennis maken met de laatste volledig uitgeruste vooroorlogse diamantwerkplaats uit de streek. De restauratie van de slijperij staat in schril contrast met de zoektocht naar een opslagplaats voor de collectie van het diamantmuseum in Grobbendonk. Die ligt nu in een loods in het 29 Bn Log maar moet er half dit jaar verhuizen.

Fietszoektochten

Dit jaar worden er in het kader van 'Briljante Kempen' nog een aantal activiteiten georganiseerd. Er is een nieuwe toeristische fietsroute in Nijlen en ook in Vorselaar en Grobbendonk zijn er een nieuwe fietszoektocht en enkele wandelingen rond het thema diamant.

Boek

In het  najaar verschijnt het boek 'Een schitterende stiel: 140 jaar diamantnijverheid in de Kempen en een publieksproject rond diamant in Grobbendonk. In het voorjaar 2017 is er een tentoonstelling rond diamant in Heist-op-den-Berg.

Voor de verschillende diamantinitiatieven zijn ze bij Briljante Kempen nog steeds op zoek naar foto's, documenten of verhalen. Het Kempisch Diamantcentrum is nog altijd op zoek naar bijkomende gidsen, vrijwilligers en slijpers om mee te werken aan de uitbouw van de site rond het Kempens Diamantcentrum.

Alle info: www.briljantekempen.be

foto: deel van de collectie uit het diamantmuseum in Grobbendonk