U bent hier

Is slimme elektronica veilig? "Bijna elke seconde een aanval"

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen
24.11.2017 - 16.54u
Door: Mark Jaspers

Als je het Mikko Hyppönen vraagt, zijn we maar beter beducht voor slimme elektronica. Hij vindt dat we "slimme" toestellen als wasmachines, droogkasten of koffieapparaten die we massaal aan het internet koppelen, moeten beveiligen.

Hyppönen strijdt al 25 jaar tegen hackers en is een autoriteit op vlak van internetveiligheid. Hij is ook de grondlegger van de "wet-Hyppönen": alles wat "slim" is, is ook kwetsbaar.

Vandaag is het weer zo ver: Black Friday. Duizenden mensen zullen online en in winkels op zoek gaan naar nieuwe elektronica en huishoudtoestellen. Hoe langer hoe meer is deze elektronica "slim": de toestellen zijn verbonden met het internet en maken ons leven makkelijker omdat we ze vanop afstand kunnen bedienen.

Internet of things zit in de lift

Internet of things (IoT) is de naam die wordt gegeven aan toestellen die met het internet en met elkaar verbonden zijn. Bij een modaal gezin is dat meestal in de vorm van huishoudtoestellen: koelkasten, wasmachines, vaatwassers, koffieapparaten en stofzuigers.

Maar ook alarmsystemen, tv's, verlichting en verwarming. We verbinden ze massaal met het internet omdat het heel gebruiksvriendelijk is en omdat we ze via een app of website kunnen bedienen.

De producenten maken de slimme toestellen standaard onbeveiligd, zo kunnen ze de prijs drukken. En de consument installeert die zonder de gebruiksaanwijzing goed te lezen.

Wat kunnen de gevolgen zijn voor uw netwerk?

Via uw koffieapparaat kunnen hackers in uw netwerk inbreken. Zo kunnen ze aan heel wat persoonlijke gegevens geraken. Niet alleen weten ze hoeveel keer per dag u koffie drinkt – niet dat ze daarmee veel geld kunnen verdienen - maar via de koffiemachine geraken ze in uw smartphone.

Die u nota bene gebruikt om uw koffieapparaat op te zetten terwijl u nog in uw bed ligt.

Wat kunnen we dan doen om die slimme toestellen te beveiligen?

Volgens Hyppönen kunt u geen antivirus installeren op een wasmachine. "De enige manier om dat op te lossen, is een veiligheid te installeren op een router, het toestel dat instaat voor de internetverbinding bij u thuis. Die zal ervoor zorgen dat uw wifi-netwerk beschermd wordt tegen mogelijke aanvallen." (VRT NWS)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto