Slimme koelkasten, microgolfovens, wasmachines en televisietoestellen. Ze staan vanaf vandaag tot volgende week woensdag te pronken op de IFA-beurs in Berlijn. Belangrijkste thema's dit jaar zijn artificiële intelligentie (AI) en stemherkenning. Maar zijn die slimme huishoudtoestellen wel veilig?

"Allesbehalve, de consument is niet bereid om te betalen voor veiligheid", zegt KULeuven professor Bart Perneel, die gespecialiseerd is in internetveiligheid. Onze expert technologie Loutfi Belghmidi trok naar IFA.

Wie de nieuwste slimme huishoudtoestellen wil zien, moet dezer dagen naar Berlijn trekken. Daar start vandaag het "Internationale Funkausstellung Berlin" ofwel Internationale Radiotentoonstelling Berlijn.

De eerste editie vond plaats in 1926. Later groeide IFA, met meer dan 270.000 bezoekers en 1.500 standhouders, uit tot de grootste beurs voor consumentenelektronica ter wereld. Terwij het MWC-congres in Barcelona meer focust op smartphones, ligt de nadruk bij IFA op huishoudtoestellen.

De belangrijkste thema's van dit jaar zijn AI en stemherkenning. De producenten doen er alles aan om de toestellen slim te maken. Het moet ook makkelijk zijn om ze te bedienen.  (Lees verder VRTNWS)