U bent hier

Sluipverkeer in De Hutten fors gedaald

Mol | Neteland
12.05.2017 - 13.57u
Door: Mark Jaspers

Het sluipverkeer in De Hutten is zo goed als gehalveerd na de aanpassingen van de verkeerslichten en het kruispunt Molderdijk – Zuiderring in de zomer van 2016. Zo rijdt er in De Hutten 43% minder verkeer richting het kruispunt Lieven Heerstraat – Kruisven - Molderdijk. Ook de gemiddelde snelheid daalde. De resultaten werden op 11 mei aan de betrokken inwoners gepresenteerd tijdens een buurtvergadering.

Door de lange wachtrijen op de Molderdijk vanuit Balen richting Zuiderring of Mol, kreeg De Hutten in het verleden heel wat sluipverkeer te slikken. Automobilisten passeerden via deze woonstraat de wachtrij om sneller het kruispunt Lieven Heerstraat – Kruisven – Molderdijk te bereiken. Bovendien negeerden veel van deze automobilisten de snelheidsbeperking in de straat.

Met de bewoners werd afgesproken om – vooraleer drastische maatregelen te nemen – eerst aanpassingen aan de verkeerslichten en het kruispunt Molderdijk – Zuiderring af te wachten. Zo kwam er onder andere een extra afslagstrook in de wachtzone tussen de Zuiderring en het Kruisven.

Impact op verkeer in de straat

De cijfers bewijzen dat de aanpassingen een grote impact hebben op het verkeer in de straat:

Rijrichting in De Hutten: van Balen naar Mol

Wanneer we een gelijkaardige werkweek in het voorjaar van 2016 met 2017 vergelijken, dan zien we dat het aantal voertuigen in de richting van de Lieven Heerstraat is gedaald van 2.111 auto's naar 1.203 auto. We spreken hier over een daling van 43%. In 2016 reed de helft van deze auto's sneller dan 50 kilometer per uur. In 2017 reed nog maar 25% sneller dan 50 kilometer per uur.

Rijrichting in De Hutten: van Mol naar Balen

Voor de rijrichting naar Balen geldt het probleem van het sluipverkeer veel minder. Ook dat bevestigen de cijfers. In 2016 telden we op één week tijd 558 auto's in deze rijrichting. In 2017 daalde dit naar 443 auto's. Het aantal voertuigen dat sneller rijdt dan 50 per uur daalde van 34 naar 25%.

Toekomst

Deze verbetering toont aan het oplossen van het sluipverkeer in De Hutten moet verlopen via het kruispunt Molderdijk – Zuiderring. Het gemeentebestuur blijft waakzaam voor de toekomstige evolutie van het drukke verkeer op dit kruispunt. Daarnaast dringen we bij het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer aan om ook verdere structurele aanpassingen uit te voeren, waaronder een bijkomende afslagstrook uit de richting van Mol. Sluipverkeer volledig weren zal nooit 100% lukken.

Meer info: verkeersdienst, 014 33 09 80, verkeersdienst@gemeentemol.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto