Sinds 2017 staat de maand februari bij velen in het teken van Tournée Minérale: een maand zonder alcohol. Uit een enquête van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat een kwart van de horecazaken tijdens deze maand een alternatief op de kaart brengt. Broosend Hof – een restaurant in Oud-Turnhout – biedt al enkele jaren een lekker en gezond alternatief aan.

Wanneer je met vrienden of familie op restaurant gaat, drink je al eens graag een glaasje wijn bij je eten. Maar voor mensen die BOB zijn – of deelnemen aan Tournée Minérale – zijn er vaak weinig alcoholvrije opties. Water of frisdrank zijn dan vaak de oplossing, maar die alternatieven worden niet altijd gesmaakt. En geef toe: het is niet echt spannend, toch? Broosend Hof, een gezellig restaurant in Oud-Turnhout, zet sinds enkele jaren een smaakvol én gezond alternatief op de kaart: de Smaakmaekers.

"Smaakmaekers zijn een reeks aangepaste drankjes op basis van thee met kruiden, groenten of fruit. Daarin komen altijd bepaalde ingrediënten uit de gerechten terug, zonder dat zij het eten overheersen.", vertelt Koen Janssens, chef van Broosend Hof. "De drankjes staan al langer op onze kaart, maar vorig jaar in februari merkten we toch een grotere interesse bij onze klanten. Het is dan ook een mooi, lekker én gezond alternatief voor wijnen. Zo hoef je tijdens Tournée Minérale niets te missen van je restaurantbeleving."

Echte spraakmakers, die Smaakmaekers
De Smaakmaekers zijn niet alleen lekker, ze zijn ook een streling voor het oog. De kleurrijke drankjes – zonder artificiële smaak en kleurstoffen – worden steeds gemaakt met verse producten, vaak zelfs uit de tuin van het restaurant. De drankjes worden geserveerd in mooie glazen en gedresseerd met smaakvolle, natuurlijke ingrediënten. "De Smaakmaekers die we aan tafel brengen, zijn dan ook een echte eyecatcher", vertelt Sandra van Broosend Hof. "We merken ook dat er over gepraat wordt. Net zoals mensen anders over de wijn aan tafel praten."

De Smaakmaekers worden aangepast aan het seizoen en het gerecht waarbij ze geserveerd worden. "Bessen en verse kruiden zal je dus eerder in de zomerse Smaakmaekers terugvinden. Gedroogde (eigen gekweekte) producten en winterse groenten dienen in de winter als basis voor de Smaakmaekers", vertelt Koen. "We houden hier rekening mee omdat het lekkerder is om seizoensgebonden ingrediënten te proeven, maar ook omdat het veel milieuvriendelijker is. Elke keer als je terugkomt naar het restaurant, kan je je dus aan een andere Smaakmaeker verwachten."

Hoeveel kost dit alcoholvrije alternatief?
Smaakmaekers zijn dus een lekker, gezond en uniek alternatief voor de deelnemers aan Tournée Minérale, maar valt de prijs ook te smaken? "We vragen 5 euro per Smaakmaeker bij een gerecht", vertelt Sandra. "Onze Smaakmaekers worden helemaal vers gemaakt. Om die sterke smaken te bekomen, moet je heel wat stappen doorlopen en moeten de sapjes soms lang trekken." Een eerlijke prijs voor een lekker alcoholvrij alternatief dus. Want wees nu eerlijk, niemand drinkt graag water op restaurant, toch?

Restaurant Broosend Hof
Brooseinde 61
2360 Oud-Turnhout

Website: www.broosendhof.be
E-mail: genieten@broosendhof.be

Meer informatie over de Smaakmaekers?
Broosend Hof: +32 14 70 00 77
Koen Janssens: +32 499 36 54 93