Het barbecueteam De Smaakmakers uit Olen is zondag in Sint-Niklaas Belgisch kampioen culinaire barbecue geworden. 'Hier zijn we ontzettend trots op', lacht Tony Ver Berne. De keurslager stond 11 jaar geleden aan de wieg van het team dat al een Europese titel op zak heeft.

Voor De Smaakmakers is een kampioenschap zoals in Sint-Niklaas haast routine. In het Zweedse Brösarp heeft de squad zich vorig jaar al tot Europees kampioen culinaire barbecue gekroond.

Culinaire barbecue gaat een stuk verder dan een stukje vlees tot in de perfectie braden. 'Je moet werken met de ingrediënten die je ter beschikking krijgt. Alles wordt mee in rekening gebracht.

Ook de presentatie van de borden gaat meer en meer in de richting van sterrenniveau.'

Voor het Belgisch kampioenschap moeten maar liefst 5 bereidingen gemaakt worden, onder andere een vegetarisch gerecht en een dessert. 'Creatief blijven en discipline blijven de boodschap. En als je goud wil winnen, moet je een constant niveau aanhouden. Daar zijn we in geslaagd, dat doet enorm deugd.'

Het Olense BBQ-squad bestaat uit Tony en zoon Jelle Ver Berne, Yorick Peeters, Johan Matthys, Susy Cornelis en Daan Meeus. De Smaakmakers zijn op de Grote Markt in Herentals al 2 keer Kempens kampioen geworden en hebben al eens een achtste plaats behaald tijdens het wereldkampioenschap. (jvb)

Rapport BK St.-Niklaas :

- 1e plaats BK BBQ
- 1e plaats runds
- 1e plaats dessert
- 2e plaats varkenvlees.