Na de paasvakantie wordt aanmelden in twee stappen verplicht overal in het Vlaams onderwijs.

Smartschool, 's lands grootste digitaal schoolplatform, roept scholen op om nu al de voorbereidingen te treffen om het aanmelden in twee stappen voor leerkrachten na de paasvakantie rimpelloos te laten verlopen.

De zogenaamde tweefactor-authenticatie wordt dit voorjaar verplicht voor al het schoolpersoneel, voor toegang tot alle onderwijssoftware. Concreet wil dit zeggen dat naast een gebruikersnaam en een wachtwoord, een tweede verificatie van de identiteit van de persoon die aanmeldt nodig is om toegang te krijgen tot (onder meer) Smartschool.

Voor Smartschool is dit met name verplicht vanaf de week van 19 april. De gebruiker dient in de praktijk zijn account te koppelen met iets dat zijn identiteit bevestigt.

De gebruikers hebben keuze uit 5 manieren voor deze tweede stap binnen de aanmelding. Om frustratie en vertraging bij de start van de lessen te vermijden, raadt Smartschool de scholen aan om nu al werk te maken van de koppeling.

In een breed overleg binnen de sector - met name met experten, het Departement Onderwijs, de Vlaamse Toezichtcommissie, IT-bedrijven actief in het onderwijs, en de onderwijsverstrekkers - werd besloten om het aanmelden in twee stappen verplicht te maken voor onderwijstoepassingen, en bijgevolg dus ook voor Smartschool.

De verplichting geldt voor iedereen die werkzaam is binnen het onderwijsveld, dus: wel voor schooldirecties, leerkrachten en ander schoolpersoneel; niet voor leerlingen en ouders.

De zogenaamde tweefactor-authenticatie is binnen Smartschool al ruim tien jaar mogelijk. Er zijn veel scholen die al jaren geleden beslisten dit verplicht te maken voor hun personeel. De laatste scholen die dit tot nu toe nog niet geïmplementeerd hebben, worden nu mee over de streep getrokken.

'Toen we aanmelden in twee stappen voor de eerste keer geïntroduceerd hebben in 2018 naar aanleiding van de GDPR-wet, merkten we bij enkele van onze leerkrachten een kleine aarzeling, vooral omdat het nieuw was.

Toch bleek uiteindelijk dat het helemaal niet zo moeilijk was en dat iedereen er vlug mee weg was. De tweefactor-authenticatie ontzorgt alle ICT-coördinatoren die nu op hun twee oren kunnen slapen', zegt Dimitri Wouters, pedagogisch ICT-coördinator en leerkracht in het Regina Pacisinstituut Brussel.

Safety first

Alle mogelijke veiligheidsmaatregelen zijn genomen om de gegevens van de school te beschermen. De voornaamste zwakke plek op vlak van veiligheid en bescherming van gegevens, is het wachtwoord van de gebruikers.

Men kan bijvoorbeeld als leerling immers proberen het wachtwoord van een leerkracht te raden of op andere manieren zien te bemachtigen, waarbij men toegang zou krijgen tot alle gegevens waartoe de leerkracht toegang heeft. Tweefactor-authenticatie maakt het dus onmogelijk om toegang te krijgen tot het account van de leerkracht door enkel het wachtwoord te kennen.

Dat is precies de reden waarom Smartschool scholen al meer dan tien jaar sterk aanraadt om het aanmelden in twee stappen te verplichten voor al het personeel.

'In scholengroep Fluxus staan meer dan 6000 personeelsleden in voor het coachen van 25.000 leerlingen. Omdat we de bescherming van hun gegevens zeer ernstig nemen hebben we in 2018 beslist om dubbele authenticatie verplicht in gebruik te nemen voor al onze personeelsleden.

Dit was even wennen, maar is verder vlot verlopen', aldus Saskia Michielsen, Directeur operationele diensten van scholengroep Fluxus.

Nieuwe manier van inloggen in twee stappen

Tweefactor-authenticatie betekent dat er nog een tweede identificatie nodig is, die gelinkt is aan de identiteit van de leerkracht, en dus veiliger is dan louter een gebruikersnaam en een wachtwoord.

Smartschool heeft ervoor gekozen om een uitgebreide waaier aan authenticatiemogelijkheden aan te bieden zodat iedereen zelf kan kiezen welke methode zijn voorkeur geniet.

Naast de Authenticator App, een app voor iOS en Android-toestellen, en de vier mogelijkheden van de Vlaamse overheid, namelijk: itsme, eID en aangesloten kaartlezer, beveiligingscode via mobiele app of SMS en federaal token, biedt Smartschool ook de optie om in te loggen met de Security Key of YubiKey, allebei een soort USB-sleutel.

Smartschool ondersteunt ook de nieuwste internationale standaard WebAuthN waardoor aanmelden met Windows Hello, FaceID en TouchID mogelijk wordt. Dit levert comfort en tijdwinst op voor de leerkrachten.

Bovendien hoeft de gebruiker niet voor één enkele optie te kiezen, maar kan hij meerdere mogelijkheden aanduiden in zijn Smartschool-profiel zodat hij niet elke keer op dezelfde manier hoeft in te loggen.

'De eerste keer dat Smartschool-gebruikers dit zullen moeten doen, kan dit voor sommige mensen een aanpassing zijn. We gaan ervan uit dat als scholen hun personeel nu al laten aanmelden in twee stappen, ze makkelijker een beroep kunnen doen op technische assistentie binnen de school, eerder dan wanneer iedereen dit tegelijk moet doen in de week van 19 april.

Als deze stap nu al gezet wordt, zijn we ervan overtuigd dat inloggen na de paasvakantie vlotter zal verlopen. Reden te meer om hier zo snel mogelijk werk van te maken', aldus Smartschool.

Over Smartschool

Smartschool is een digitaal schoolplatform, bedoeld ter ondersteuning van de samenwerking tussen scholen, leerkrachten, leerlingen en ouders. Smartschool bevat meer dan 20 modules die het onderwijsproces ondersteunen.

Het integreert concreet communicatie, administratie, e-leren, rapportering en een leerlingvolgsysteem. Via Smartschool Live kan het platform sinds de lockdown in maart 2020 ook gebruikt worden om Live les te geven. De eerste versie werd op de markt gebracht in 2003.

Smartbit, het bedrijf achter Smartschool, werd opgericht in 2003 en is gevestigd in Oudsbergen (Limburg). Het bedrijf telt zo'n 25 medewerkers. In Vlaanderen wordt Smartschool gebruikt door 40% van de basisscholen en 90% van de middelbare scholen.

Meer informatie: www.smartschool.be