Rond 13u bereikte de sneeuw de provincie Antwerpen. Rond 14.30u dwarrelden de eerste sneeuwvlokken neer in Neteland.

In de loop van de voormiddag trok de sneeuwzone traag over Vlaanderen. "Er wordt 1 tot 5 centimeter sneeuw verwacht, vooral in het westen van het land", zegt weerman Frank Deboosere.

Hoewel er geen grote pakken sneeuw werden verwacht, riep het Agentschap Wegen en Verkeer toch op om de auto zoveel mogelijk thuis te laten. "Wij hebben vorige nacht al preventief zo'n 300 ton zout gestrooid", zegt woordvoerster Veva Daniels.

"Maar de boodschap blijft wel: als je vandaag thuis kan werken of het openbaar vervoer kan nemen, doe dat dan alsjeblieft. Want elke wagen die vandaag niet de weg op gaat, is meegenomen."

Avondspits kan moeilijk worden

De oproep van Wegen en Verkeer heeft zijn effect niet gemist. "We hebben een enorm rustige ochtendspits gehad, ook zonder problemen bij het openbaar vervoer", vertelt VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman. "Pas na de spits zal de sneeuw de klassieke filegebieden rond Antwerpen en Brussel bereiken."

De sneeuw die vandaag verspreid over het land valt, zal tijdelijk blijven liggen, voorspelt Frank Deboosere. "Want het vriest overal. In de loop van de namiddag komen er vanuit het westen winterse buien aan, met smeltende sneeuw of korrelhagel. En heel geleidelijk aan zal in het westen van het land de sneeuw beginnen te smelten."

De avondspits kan wel wat moeilijker verlopen, zeker in het zuiden en het oosten van het land. Vanavond is er namelijk ook de uittocht voor de krokusvakantie. "En die kan bemoeilijkt worden door sneeuw en regen. Mensen die met de auto op reis vertrekken, kunnen het best de toestand in het zuiden van het land in de gaten houden."

Voor mensen die toch de weg op moeten heeft Hajo Beeckman de volgende raad: "Snelheid aanpassen en afstand houden. Maar we voorspellen geen apocalyps." (VRTNWS)