Vanaf zaterdag 15 juni tot en met 31 augustus kunnen alle Kempenaren voor het 5de jaar hun taxussnoeisel gratis binnenbrengen op het containerpark. Taxussnoeiers ondersteunen zo de strijd tegen kanker. Door de samenwerking met ‘Vergroot de hoop’ kan IOK Afvalbeheer per ingezamelde m³ taxussnoeisel 50 euro schenken aan het Olivia Hendrickx Research Fund.

Taxus: basisbestanddeel ¼ van de kankermedicijnen

Taxussnoeisel bevat baccatine, een actief bestanddeel dat wordt verwerkt in heel wat kankermedicijnen. Voor 1 kg baccatine is er echter 12 ton vers taxussnoeisel nodig, een hele hoop! Vanaf 15 juni tot en met 31 augustus kunnen eigenaars van taxushagen of –struiken hun taxussnoeisel gratis aanleveren op het containerpark. Samen met de initiatiefnemer van ‘Vergroot de hoop’, boomkwekerij Van Hulle, organiseert en coördineert IOK Afvalbeheer deze actie. Een belangrijke taak is weggelegd voor de containerparkwachters. Zij zien toe op de kwaliteit van het snoeisel en dragen in belangrijke mate bij tot het succes van de actie. Containerparken zijn laagdrempelig en vormen daarom het ideale brengpunt voor het jonge taxussnoeisel.

Om bruikbaar taxussnoeisel aan te leveren, houd je best rekening met volgende richtlijnen:

  • Snoei éénjarige, jonge, niet houtachtige scheutjes van max. 20-30 cm.
  • Vang het snoeisel op op een doek, en meng het niet met bladeren of ander snoeisel.

Kempenaren strafste snoeiers van Vlaanderen

In 2012 waren de Kempenaren al voor de 4de keer op rij de strafste snoeiers van Vlaanderen. We zien bovendien dat er elk jaar meer vers taxussnoeisel wordt ingezameld.

2008 werd er in onze regio 511 m³ bruikbaar taxussnoeisel ingezameld, in 2009 maar liefst 780 m³. In 2011 was de inzamelperiode iets korter en werd er 623 m³ bruikbaar taxussnoeisel ingezameld.

Vorig jaar zamelden de Kempenaren maar liefst 1.010 m³ taxussnoeisel  in, dat is geen hoop meer, maar een hele berg! Dit was een stijging ten opzichte van het vorige jaar met 40% en dus een absoluut record voor de Kempense gemeenten, maar ook voor Vlaanderen. In het totaal werd in Vlaanderen in 2012 6.400 m³ taxussnoeisel ingezameld.

1 m³ = 1 chemotherapie

Als je weet dat van 1 m³ taxussnoeisel 1 chemotherapie kan gemaakt worden, was de actie in Vlaanderen vorig jaar goed voor 6.400 chemotherapieën.

We zouden dit record graag evenaren en hopen dat de Kempenaren ook dit jaar massaal hun taxussnoeisel naar het containerpark brengen.

Opbrengst voor kankeronderzoek

IOK Afvalbeheer en de Kempense gemeenten schenken ook dit jaar de opbrengst van deze actie integraal aan het Olivia Hendrickx Research Fund.

Het Olivia Hendrickx Research Fund ondersteunt wetenschappelijk therapeutisch onderzoek naar kanker in België. De aandacht gaat voornamelijk naar vernieuwende projecten waarvoor weinig commerciële belangstelling bestaat of die niet als basisonderzoek worden beschouwd. Meer informatie kan je vinden op www.olivia.be .