U bent hier

Snoeien om te groeien in het Philipsbos Grobbendonk

Grobbendonk
06.07.2015 - 16.13u
Door: Herman Gezelle

Ook een bos heeft af en toe onderhoud nodig zodat het gezond blijft en een diverse fauna en flora aanspreekt. Eind deze week start Kempens Landschap met bosbeheerwerken in het Philipsbos in Grobbendonk. Door een deel van de bomen te kappen, krijgt het bos meer licht en ruimte en dus ook nieuwe groeikansen.

Groene long

De landschapsvereniging Kempens Landschap kocht het Philipsbos aan in 2010. Sindsdien is het gebied met tal van dreven, een waterpartij en enkele heiderelicten open voor het publiek. Door de aankoop kreeg de regio er maar liefst 43 ha openbaar bos bij! Samen met de gemeente Grobbendonk en het Agentschap voor Natuur en Bos wil de landschapsvereniging het bos veilig stellen en verder opwaarderen. Sinds 2012 kan de lokale jeugd zich ook uitleven in een speciale ingerichte speelzone in het bos.

Toekomstvisie

Om de natuur meer kansen te geven en dus de ecologische waarde van het bos te vergroten, kreeg het bos in 2012 een uitgebreid bosbeheerplan. Daarin staat de planning van alle beheerwerken voor de komende twintig jaar. Het bos wordt in die tijd geleidelijk aan omgevormd naar een inheems gemengd bos met verschillende biotopen waar een rijke fauna en flora zich thuis voelen.

Beheerwerken in de zomer

Afgelopen winter duidden de boswachters een dunning aan: ze selecteerden welke bomen gekapt of behouden worden. Met een bijltje markeerden de boswachters de boomstammen die zullen verdwijnen, zodat de uitvoerder ze gemakkelijk herkent. Deze zomer worden alle gemerkte bomen geveld en afgevoerd. Hierdoor krijgen de overblijvende bomen meer licht en ruimte om verder te groeien en kan het bos zich op termijn ook verjongen.

In sommige delen worden meer bomen geveld dan elders zodat er bosranden en open plekken ontstaan. Storende exoten verdwijnen zodat inheemse bomen de bovenhand nemen.

Gedeputeerde Peter Bellens, covoorzitter van Kempens Landschap legt uit: "Op termijn zullen de gerichte werken een grote diversiteit aan biotopen stimuleren. Hierdoor zullen heel wat verschillende planten en dieren zoals zangvogels, insecten en reeën er zich thuis voelen. Recente waarnemingen tonen aan dat er nu al veel dieren in het Philipsbos leven en in de toekomst zullen zij zeker kunnen meegenieten van de bosontwikkelingen."

Open tijdens werken

Gedeputeerde Inga Verhaert, covoorzitter van Kempens Landschap besluit: "Omdat Kempens Landschap en de gemeente het belangrijk vinden dat recreanten van de natuur kunnen blijven genieten, zal het bos tijdens de werken open blijven voor bezoekers. Mogelijks zullen zij hun route wel moeten aanpassen omdat bepaalde delen van het bos uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk afgesloten kunnen worden. We vragen dan ook om deze maatregelen te respecteren."  Foto Kempens Landschap/ NNieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto