Op 30 juni 2018 fusioneerden Eigen Haard (Herentals) en De Heibloem (Olen) tot één sociale huisvestigingsmaatschappij. Samen gaan ze verder onder de naam 'De Woonbrug'. Alle medewerkers blijven op post. Met een groter team en een efficiëntere structuur, zal de nieuwe organisatie nóg sterker inzetten op kwaliteitsvol én betaalbaar wonen in Herentals en Olen.

"Met De Woonbrug beginnen we vandaag aan een nieuw hoofdstuk. Maar eigenlijk werken we al een dikke maand intensief samen", vertelt Ilse Vanhoof. Zij is de voormalige directeur van De Heibloem en neemt voortaan de administratieve leiding van De Woonbrug in handen. Daarbij vormt ze een tandem met Jef Schoors die aan het hoofd stond van Eigen Haard. Hij focust zich vanaf nu vooral op de nieuwe woonprojecten.

"Voor onze huurders verandert er weinig. Contracten, prijzen, verzekeringen,... worden automatisch en onveranderd overgenomen. Lopende en geplande renovatiewerken gaan gewoon verder", vervolgt Ilse. "Uiteraard zijn er wel wat wijzigingen.

Maar die zorgen er vooral voor dat we onze bewoners in de toekomst beter kunnen informeren en helpen. We vallen nu immers terug op de kennis en mankracht van niet één maar twee ervaren sociale huisvestingsmaatschappijen. Uiteraard elimineerden we ook de dubbele kosten en kregen we dankzij de fusie de kans om onze structuur efficiënter te maken."

De samensmelting bracht nog heel wat andere voordelen met zich mee. De wachtlijsten van Herentals en Olen werden samengevoegd. Kandidaat-huurders moeten zich voortaan slechts in één gemeente inschrijven. Je blijft voorrang hebben in je eigen gemeente.

De Woonbrug kan meteen de tanden zetten in enkele uitdagende nieuwe projecten. "In de prachtige pastorie van Sint-Jozef-Olen, die trouwens al een tijdje leeg staat, starten we met een proefproject rond samenhuizen voor 55-plussers", vertelt Jef Schoors. "Eind 2018 zijn we klaar om nieuwe woningen te verhuren in de Olmenlaan, de Kapucijnenstraat en voor het eerst ook in Morkhoven. Begin 2019 verkopen we drie panden in de Schuttersstraat en in de buurt van het rusthuis Sint Anna bouwen we aan 50 huurappartementen... We zullen dus zeker niet stilzitten."

Bij een nieuwe organisatie hoort ook een nieuw hoofdkantoor. Dat vind je in de het vroegere moederhuis van Herentals, Augustijnenlaan 28, welk recent vernieuwd werd. Maar wie liever in de Olense Gladiolenstraat op bezoek komt, kan dat nog steeds. In Olen kan u terecht op maandag en donderdag van 9u tot 12u, in Herentals op maandag van 17u tot 19u, en op dinsdag, woensdag en vrijdag van 9u tot 12u.

De contactgegevens van De Woonbrug zijn: 014/85 98 00 of 014/22 43 08 of via mail info@dewoonbrug.be

Eigen Haard | Herentals

Eigen Haard werd 1920 - bijna 100 jaar geleden dus - opgericht. Deze maatschappij verhuurde 742 sociale woningen in Herentals. Het aanbod was zeer divers en omvatte zowel appartementen als eengezinswoningen met tot 5 slaapkamers.

Heel wat van deze panden liggen gewoon tussen de andere huizen in de Herentalse centrumstraten (invulbouw). Maar ook de grote torenflats die je vanop de ring goed ziet liggen, werden door Eigen Haard uitgebaat. Na jarenlang enkel in het centrum van Herentals actief te zijn, kocht de maatschappij recent ook een project aan in Morkhoven.

De Heibloem | Olen

De Heibloem bestond sinds december 1962. 55 jaar maakte deze bouwmaatschappij het mogelijk om kwaliteitsvol én betaalbaar te wonen in Olen. Door de jaren heen bouwde De Heibloem 659 woningen waarvan er momenteel nog steeds 442 verhuurd worden. Dit waren voornamelijk eengezinswoningen en duplexen. Maar de maatschappij verhuurde ook een beperkt aantal appartementen.

De panden van De Heibloem lagen verspreid in alle parochies van Olen. Deze organisatie baatte vier projecten uit in het centrum van Olen, 2 in Onze-Lieve-Vrouw-Olen en 3 in Sint-Jozef-Olen.