Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans reikte de 'Beste Praktijkprijzen 2017' uit. Dat zijn prijzen voor goede praktijken van sociale huisvestingsmaatschappijen die in het afgelopen jaar werden gevisiteerd en die bredere navolging binnen de sector verdienen.

Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen sleepte twee van de zes prijzen in de wacht.

Uitstekend visitatierapport

In september 2015 kreeg Zonnige Kempen de leden van de Visitatieraad van Sociale Huisvestingsmaatschappijen over de vloer. Dat overheidsorgaan neemt de werking van een sociale huisvestingsmaatschappij onder de loep.

De commissie gaf Zonnige Kempen over de hele lijn een positieve beoordeling en stelde bij de beoordeling van de maatschappij twee goede praktijken vast.

Deze goede praktijken werden op Vlaams niveau genomineerd voor de 'Beste-Praktijkprijs 2017'. Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van de sector, sociale huurders en de Visitatieraad koos de best practices in zes categorieën.

Beste praktijkprijzen

Zonnige Kempen ontving een eerste Beste Praktijkprijs voor haar woningen voor nieuw-samengestelde gezinnen. "Deze gezinnen hebben vaak nood aan een flexibel aantal (slaap)ruimtes", zegt directeur Luc Stijnen. "Daarom hebben we in de wijken Schietboom en Zoerledorp in Westerlo woningen uitgerust met een verschuifbare wand. Zo creëren we op een eenvoudige manier een extra slaapkamer voor 'weekendkinderen'", gaat Stijnen verder.

Zonnige Kempen paste dezelfde flexibiliteit toe in de Kapelaan Francklaan in Booischot waar een de maatschappij een verplaatsbare wand op de eerste verdieping van twee aanpalende woningen plaatste. Hierdoor kunnen één, twee of zelfs drie slaapkamers voorzien worden, afhankelijk van de gezinssituatie van de bewoners.

Voor het CEM-project (Communicatiemiddel voor Energiekost en integrale woonkwaliteit op Maat van de huurders) ontving de sociale huisvestingsmaatschappij een tweede erkenning. "Binnen dit project stelden we vast dat de leefwijze van een gezin bepalend is voor het energieverbruik", stelt Luc Stijnen.

Als gevolg startte Zonnige Kempen in september 2014 met het TRIME-project, een Europees project dat bewoners van sociale woningen helpt om hun energieverbruik te verminderen en tegelijkertijd het binnenklimaat te verbeteren.

Zonnige Kempen leidde twaalf zogenaamde 'Energie Ambassadeurs' op die een onmisbare schakel vormden in het project. "We ontwikkelden voor hen een toolbox en training om correct advies te verlenen aan hun medebewoners. Het was immers de bedoeling dat onze ambassadeurs hun buren aanmoedigden om mee te stappen in het project", aldus Stijnen.

De Energie Ambassadeurs begeleidden meer dan 100 gezinnen in Berlaar, Booischot, Ramsel, Herenthout en Vorselaar. Zij realiseerden een energiebesparing via kleine ingrepen in het dagdagelijkse handelen, zonder hierbij aan comfort in te boeten.

Over ons

Zonnige Kempen is opgericht in 1963 en is daarmee de jongste nieuwe sociale huisvestingsmaatschappij in Vlaanderen. Onze maatschappij biedt mensen met een laag inkomen goede en betaalbare woningen aan, zowel in de huur- als koopsector.

Wij onderscheiden ons van andere maatschappijen door een extra element te integreren in onze projecten: duurzaamheid. Door in te zetten op duurzaam bouwen en wonen creëren we een duidelijke meerwaarde, zowel voor de huurder (die een comfortabele woning met lage energierekening krijgt) als voor de gemeenschap (door minder eindige natuurlijke bronnen te verbruiken en minder schadelijke stoffen uit te stoten).

We integreren het begrip 'duurzaamheid' ook in het sociale aspect. Niet alleen door initiatieven te nemen om de sociale cohesie te versterken (door o.a. buurtfeesten), maar ook door huurders te begeleiden in het vinden van een duurzame levensstijl.

Zonnige Kempen is actief in twaalf gemeenten: Berlaar – Grobbendonk – Heist-op-den-Berg – Herenthout – Herselt – Hulshout – Laakdal – Nijlen – Ranst – Vorselaar – Westerlo – Zandhoven. Momenteel werken zo'n 20-tal personen bij ons en verhuren we ruim 2.100 woningen.'

Meer info?

www.zonnigekempen.be