U bent hier

Sodexo en Tops uit Olen gaan exclusieve samenwerking aan in de strijd tegen ondervoeding met medewerking Thomas More

Geel | Vlaanderen
06.03.2019 - 18.39u
Door: Mark Jaspers

Na meer dan 20 jaar intensief wetenschappelijk onderzoek naar de ideale dikte en structuur voor de slikfunctie, levert het partnerschap tussen Sodexo en Tops
Nutrition for Care met Tops Multi-Start dé oplossing voor ondervoeding bij mensen met sliken kauwproblemen.

Ondervoeding is onder zorgbehoevenden een veel voorkomend probleem dat hun levenskwaliteit beïnvloedt. De cijfers liegen er niet om: gemiddeld 12% van de 70-plussers in woon- en zorgcentra lijdt aan ondervoeding en nog eens 45% loopt een ernstig risico op ondervoeding.

Zowel de Waalse als de Vlaamse overheid gingen recent de uitdaging aan om dit probleem aan te pakken. Sodexo neemt actief deel aan enkele initiatieven die hierbij tot stand kwamen.

"Voor sommigen kan het voldoende zijn wanneer enkel de korst van het brood verwijderd wordt maar dit is lang niet voor iedereen zo. Wanneer dit onvoldoende is, kan brood vervangen worden door dikke, vloeibare voeding zoals een shake.

Een voedingsaanbod specifiek voor personen met slik- en/of kauwproblemen neemt al enkele jaren een belangrijke plaats in binnen onze voedingszorg. Vroeger waren de shakes huisbereid, ter plaatse door onze kok bereid. Uit ervaring bleek echter dat het resultaat niet altijd even optimaal was vanuit esthetisch, organoleptisch én
nutritioneel oogpunt.

En laat uniformiteit op vlak van consistentie, smaak en veiligheid nu net een
basisvereiste zijn voor ons." aldus Aline Le Clef, verantwoordelijke marketing, Sodexo.

Zo kwam de samenwerking met Lieven De Maesschalck tot stand. "20 jaar geleden startten we het onderzoek naar een betrouwbaar alternatief voor de vervangende broodmaaltijd bij slikproblemen.

Sodexo bleek van bij de start een sterke partner die onze bezorgdheden deelde, " schetst Lieven. "Dankzij jarenlang wetenschappelijk onderzoek en ons exclusief partnerschap met Tops kunnen we woonzorgcentra vanaf nu met Tops Multi-Start een kwaliteitsvolle, verse en vooral lekkere, volwaardige, kant-en-klare maaltijdoplossing aanbieden." vult Aline Le Clef aan.

Mogelijke gevolgen ondervoeding

• Meer valincidenten door verminderde spiermassa
• Verminderde spierkracht
• Meer doorligwonden
• Toename infecties ten gevolge van immuniteitsproblemen

Indrukwekkend resultaat

Tops Multi-Start kwam tot stand in nauwe samenwerking met woon- en zorgcentra, artsen, diëtisten, logopedisten en zorgpersoneel. Het product werd gedurende vier maanden in twaalf zorgcentra getest onder 80 testpersonen, allen in het derde stadium van dementie.

Lieven De Maesschalck: "Dit onderzoek van Thomas More en KULeuven toont duidelijk aan dat er op een kortere tijd beduidend meer én slikveiliger wordt gegeten. De gemiddelde daginname steeg met 44% en de tijd gespendeerd aan de maaltijd werd maar liefst gehalveerd.

Het revolutionaire aan deze maaltijden is dus dat ze ondervoeding effectief aanpakken. Ondervoeding en slikproblemen treffen overigens niet alleen ouderen. Ook kankerpatiënten, mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson of mensen die na een operatieve ingreep versterking nodig hebben, kunnen met dit
product geholpen worden."

Ann Boeckx, zelfstandig logopediste gespecialiseerd in slikstoornissen, gebruikt de voeding ook bij andere pathologieën dan mensen met dementie. Ze werkt dagelijks met patiënten die omwille van o.a. Parkinson, ALS en tongkanker hun eetlust of kracht bij het eten verloren hebben.

In haar praktijk stelt ze verbluffende resultaten vast: dankzij Tops Multi-Start kan de patiënt de overgang naar sondevoeding langer uitstellen of omgekeerd de overgang van sondevoeding naar gewone voeding – letterlijk en figuurlijk – gemakkelijker verteren.

"Het product is een gestandaardiseerde mix, die 100% garantie biedt qua slikveiligheid, als de patiënt beschikt over de nodige tongkracht. Mijn patiënten sterken zichtbaar sneller aan en ook minder mobiele personen ervaren positieve effecten van de voeding verrijkt met prebiotica.

Omdat het product bovendien lekker is, zonder synthetische smaak, vormt de maaltijd geen dagelijkse strijd meer", aldus Ann Boeckx.

Gebalanceerde, lekkere maaltijd

"Voedingsexperten hebben van de maaltijden een optimale mix gemaakt op vlak van
voedingswaarden zoals eiwitten, vetten en vezels. Eén portie staat gelijk aan vier rijkelijk belegde boterhammen (400 à 450 kcal) en de toevoeging van geconcentreerde verse, natuurlijke ingrediënten zorgt voor een lekkere, gevarieerde smaak.

Dankzij Tops Multi-Start maaltijden wordt er meer en vlotter gegeten, met meer energie en gewichtstoename als resultaat. Dé oplossing voor ondervoeding dus.

Bovendien wordt er meer ruimte gecreëerd voor sociaal contact tussen de
verzorger en de zorgbehoevende," stelt Kathleen Ervinckx, Nutrition Expert Sodexo.
De wereldwijd gepatenteerde microwave technologie van Tops Nutrition for Care zorgt bovendien voor een perfecte bewaring zonder bewaarmiddelen of kunstmatige kleurstoffen.

Dankzij de exclusieve samenwerking kan Sodexo deze vernieuwende oplossing op grote schaal aanbieden.

Voordelen Tops Multi-Start in vergelijking met traditionele huisbereide shakes
• Veilige en uniforme consistentie
• Betere smaak en kleur
• Lagere werkdruk keukenpersoneel
• Zelfde prijs
• Aanwezigheid prebiotica
• Bron van eiwitten en vezels

Complementaire samenwerking

De exclusieve samenwerking tussen Sodexo en Tops verenigt de sterktes van beide bedrijven. Dit wederzijds engagement wordt ook naar de toekomst toe bestendigd. Op die manier blijft Sodexo aan de bron van continue ontwikkelingen en innovatie in de verbetering van het voedingsaanbod.

Sodexo kan niet alleen bogen over de nodige nutritionele en culinaire expertise, het bedrijf beschikt ook over een uitgebreide klantenportfolio die nu letterlijk ingezet kan worden als 'proeftuin' voor verder wetenschappelijk onderzoek.

Als expert van de sector verzorgt Sodexo namelijk dagelijks ruim 100.000 maaltijden in meer dan 180 woonzorgcentra. Samen met Tops worden opleidingen en studiedagen georganiseerd voor klanten en medewerkers van Sodexo, waarbij de context van slikproblemen geduid wordt en alle betrokkenen gesensibiliseerd worden.

Toekomst

"Nu we de ideale consistentie en samenstelling gevonden hebben, zetten we het onderzoek verder naar een uitgebreid smakenpalet. We experimenteren zo bijvoorbeeld ook met hartige smaken," vertelt Lieven De Maesschalck enthousiast. "Bovendien verbreden we het toepassingsgebied ook naar andere doelgroepen met slikproblemen, zoals de psycho-geriatrie en de gehandicaptensector.Sodexo blijft hierbij onze geprefereerde partner."

Over Sodexo
Sodexo werd in 1966 in Frankrijk opgericht door Pierre Bellon en is wereldleider in diensten die de Quality of Life verbeteren, een essentiële factor voor individuele en bedrijfsprestaties.

Actief in 72 landen, dient Sodexo dagelijks 100 miljoen consumenten met haar unieke combinatie van On-site Services, Benefits & Rewards Services en Personal & Home Services. Via haar meer dan 100 diensten bezorgt Sodexo haar klanten een geïntegreerd aanbod dat ontwikkeld werd over meer dan 50 jaar ervaring: van catering, receptie & onthaal, safety, cleaning en onderhoud, tot facilities management; van voordelen voor medewerkers zoals Lunch Pass of de Sodexo Card (elektronische maaltijdcheque), Cadeau Pass en Eco Pass tot thuiszorg en conciërgeriediensten.

Sodexo's succes en prestaties zijn gebaseerd op haar onafhankelijkheid, haar duurzaam bedrijfsbeleid en haar capaciteit om haar 460.000 medewerkers wereldwijd voortdurend te engageren.

Sodexo is opgenomen in de CAC 40 en de DJSI indexen.

Key Figures (op 31 augustus 2018)
20,4 miljard euro geconsolideerd
460 000 medewerkers
19e werkgever wereldwijd
72 landen
100 miljoen consumenten per dag
13,5 miljard euros beurskapitalisatie (09/01/19)

imageMeer nieuws

Dominic De Gruyter PFL : 'Opdrachten strikt beperkt nu, maar we bouwen verder, ook tijdens deze crisis'

Internationaal | Kempen regio | Nationaal 04.04.2020 - 17.51u reading time6min

PFL uit Beerse, dat audiovisuele ondersteuning aanbiedt, maakt zich klaar om na de coronacrisis nog sterker naar voor te komen. Het bedrijf is bezig met een uitbreiding én de opstart van een buitenlandse vestiging.

'Door de veiligheidsmaatregelen met de coronacrisis zijn ook bij PFL veel opdrachten weggevallen of uitgesteld', zegt zaakvoerder Dominic De Gruyter.

Cannabisbende met wapenvertoon opgepakt in Turnhout

Cannabisbende met wapenvertoon opgepakt in Turnhout
Turnhout regio 04.04.2020 - 10.28u

PIVA dankt vuilnisophalers en parkwachters

Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 04.04.2020 - 10.26u

Steven Van Belleghem deelt zijn blik op post-coronatijdperk

Steven Van Belleghem deelt zijn blik op post-coronatijdperk
Herentals | Kempen regio | Neteland 04.04.2020 - 10.21u

Het grootste terras van Neteland

Grobbendonk | Herentals | Herenthout | Neteland | Olen | Vorselaar 04.04.2020 - 03.22u

Mogen we dit weekend barbecueën?

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 04.04.2020 - 00.59u

Coronamaatregelen nieuwtjes Herentals & Neteland

Coronamaatregelen nieuwtjes Herentals & Neteland
Herentals | Neteland 03.04.2020 - 19.02u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto