Op 1 juli beginnen de zomersolden, en dat gebeurt met een groot aanbod: de modeboetieks hebben dit zomerseizoen immers gemiddeld 2% minder verkocht dan vorig jaar, zo blijkt.

Meteen kortingen van -30% verwacht

Zelfstandige modewinkeliers hebben dit seizoen gemiddeld 2% minder verkocht dan vorig zomerseizoen. Dat blijkt uit een enquête van Mode Unie, de Unizo-federatie voor de zelfstandige modedetailhandel.

Ook het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) komt tot dat cijfer na een bevraging. "Het warme weer van de afgelopen week zet een rem op de verkoop", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "Bij heet weer hebben mensen meer zin om een terrasje te doen dan om te shoppen."

Nog volgens het NSZ mogen we op 1 juli doorgaans koopjes van -30% verwachten. "Maar de trend die we de jongste jaren zien, is dat de kortingspercentages snel opklimmen. Zeker zelfstandigen kunnen snel inspelen op de realiteit en een versnelling hoger schakelen als dat nodig is. Ze zijn hun waren natuurlijk liever snel kwijt", vervolgt Mattheeuws.

Desondanks zijn de verwachtingen niet hooggespannen: volgens Mode Unie verwachten de modehandelaars een licht negatief resultaat van -1,6%. Volgens het NSZ gaan ze uit van een status quo, "maar hopen ze op een positief resultaat, omdat de stock ook groter is. Dat zijn communicerende vaten." (retaildetail)