Op 26 maart, de zaterdag na Wereldwaterdag, openen de Derdewereldraad en het stadsbestuur op de Markt een nieuwe drinkwaterfontein. Hiermee willen ze de aandacht vestigen op de waterproblematiek, een grote mondiale uitdaging voor de komende jaren. Aansluitend wil de stad stilstaan bij de terreuraanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem.

Hoewel bijna driekwart van de aarde bedekt is met water, is slechts minder dan 1 procent daarvan drinkwater. Meer dan 900 miljoen mensen op aarde hebben geen toegang tot veilig drinkwater.

Gebrek aan water kan volgens kenners een bron worden van internationale conflicten de komende jaren.

Weetjes en projecten
Naast de drinkwaterfontein komt later dit jaar een digitaal infopaneel met interessante weetjes en Geelse projecten rond het recht op water. De voorbije jaren hebben Gelenaren zich ingezet voor het recht op drinkbaar water in de wereld. Denken we maar aan Wereldsolidariteit in Oury (Burkina Faso), Matra Santhan in Rajasthan (India), Kankala (Congo) en het Epeki landbouwproject van Zaba Kina (Congo).

Deze week mocht het 4de pijlerproject Matumaini Katanga (Congo) nog een cheque van 3619 euro in ontvangst nemen van PIDPA voor investering in het sanitaire blok verpleegopleiding Kambove. Ook alle activiteiten van de stedelijke Noordzuiddienst staan dit jaar in het teken van water.

Tijdens de Zuidergekke week krijgen basisscholen een financiële ondersteuning voor educatieve activiteiten over dit thema. Bij 'NGO in de kijker' staat voedsel centraal, dat onlosmakelijk verbonden is met het waterprobleem.

Opening drinkwaterfontein
De nieuwe drinkwaterfontein wordt officieel geopend op zaterdag 26 maart om 11.30u door schepen Griet Verhesen en Jozef De Maeyer, voorzitter van de derdewereldraad. Iedereen is welkom op de Markt om de opening en kleine receptie bij te wonen. Op de water-blindproefstand kom je te weten of je een verschil proeft tussen kraantjes- en flessenwater.

Boodschappen van solidariteit en hoop
Zaterdagnamiddag wil de stad samen met haar inwoners de slachtoffers van de verschrikkelijke aanslagen van 22 maart herdenken. Kom naar de Markt tussen 12u30 en 16u en schrijf je boodschap van hoop met krijt op het marktplein of op een wensvlaggetje.!è