Voor de Amerikaanse lancering van een nieuw product kiest electronicabedrijf SONY voor de muziek van Bobbejaan Schoepen.  In de reclamespot is het originele nummer The Whistlin’ Duck te horen, dat Schoepen in 1961 componeerde.  De spot zal gedurende een jaar in de Verenigde Staten lopen.
 
The Whistlin’ Duck is een jazzy song waarop Schoepen zich als kunstfluiter laat horen. Niet toevallig is Bobbejaan in 2008 ook opgenomen in de Amerkaanse Whistlers Hall of Fame, als enige Europeaan tot dusver.
We schrijven 1961, een sluiteljaar in zijn carrière. De artistieke kameleon geniet in die jaren grote bekendheid in Europa, ook in Duitsland, waar het nummer werd opgenomen.

In 2009 kwam de oorspronkelijke versie van The Whistlin’ Duck weer boven water op de driedubbele cd The World of Bobbejaan - Songbook.
Voorheen was het nummer vooral bekend onder de titel Der Verliebte Pfeifer. Schoepen gaat hierop het filmische duet aan met de virtuoze trompetist Theo “Teddy” Mertens (1932 - 2003).
Beide artiesten voerden het nummer ook uit in 1978, voor de TV-show “30 jaar Bobbejaan” dat door de toenmalige BRT vanuit het Amerikaans theater werd uitgezonden.
Bobbejaan Schoepen en Theo Mertens (o.a. mambo-ensemble El Tattoo del Tigre) werkten in jaren ‘60 en ‘70 meerdere keren samen voor gelijkaardige songs.

Sony nam zelf contact op met Bobbejaan Records om deze originele versie van Schoepen in te licentiëren.  Het is de tweede keer in afgelopen jaar dat een mega-holding een Bobbejaan-song aanvraagt.

In 1953 was Bobbejaan Schoepen de eerste Europeaan die optrad in de Grand Ole Opry in Nashville, het mekka van de country western music. In 1957 trad hij op in de legendarische Ad Sullivan Show en deelde hij de RCA-studio’s met de piepjonge Elvis Presley.

Na de ontmoeting met de Nederlandse operazangeres en topmodel Josee Jongen (Folies Bergères in Brussel) en 15 jaar ononderbroken tournees, zocht hij een vaste stek waarop hij een eigen theaterzaal bouwde (1961). Daaruit vloeide Bobbejaanland sinds de jaren ‘70 eerder organisch voort tot een amusementspark van Europese allure. De zakenman domineerde langzamerhand de artiest, tot in 2004 het familiepark werd verkocht. Er kwam weer ruimte voor de artiest, die na 35 jaar een korte maar sterke come back maakte vanuit zijn home studio in het ouderlijk huis in Bobbejaanland.
Aanvankelijk bleef het bij een Benelux-berhaal.

Intussen wordt het meest internationale en brede repertoire van Bobbejaan Schoepen volledig nieuw geïnterpreteerd door Amerikaanse topartiesten en muzikanten (namen van artiesten worden vrijgegeven vanaf begin april).
Daarmee komt de multi-pionier dichtbij het punt waar hij de VS in 1957 verliet.

http://www.bobbejaanschoepen.com