Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Soprema Grobbendonk forse investering €30 miljoen : nieuwe generatie recyclagefabriek voor bitumen van start

Soprema

Het was hoofdaannemer edibo, aangesteld door Soprema, die de officiële eerste kolom van dit unieke project in Grobbendonk mocht plaatsten. Een mijlpaal op vlak van circulair bouwen.

Soprema, wereldwijde expert in waterdichting en isolatie uit Grobbendonk, investeert in een nieuwe recyclagefabriek op Belgische bodem.

In Grobbendonk is officieel gestart met de bouw van een gloednieuw industrieel complex. Centraal daarin staat de ZLOOP, een unieke recyclinginstallatie voor bitumen. Met dit circulair bouwproject gaat een investering van meer dan 30 miljoen euro én een primeur uit eigen huis gepaard.

Tweede duurzame miljoeneninvestering op korte tijd

Op het industrieterrein Tongeren-Oost vind je sinds 2020 de duurzame en emissievrije isolatiefabriek van Soprema terug, uitgerust met een recyclageunit voor EPS/XPS.

Vandaag investeert Soprema opnieuw in een recyclagefabriek op Belgische bodem. Deze keer gaat het om een nieuw gebouwencomplex op de bestaande site van Soprema in Grobbendonk, waar onder meer de recyclage-unit ZLOOP zal worden ondergebracht.

“De ZLOOP is een installatie gericht op het recycleren van bitumineus snij- en sloopafval, beter bekend als roofing”, legt Managing Director Marc Geerts uit. “We geven gebruikt bitumen op deze manier een tweede leven als nieuw hoogwaardig bitumen, en dat hier op onze Belgische productiesite. Soprema zet hiermee de toon op vlak van circulariteit in de bouwsector.”

€30 miljoen, meer dan 6.000 ton afval per jaar

In totaal gaat het om een investering van meer dan 30 miljoen euro. Hiervan wordt het innovatieve ZLOOP-onderdeel voor 30% medegefinancierd door de Europese Unie (RRF) in het kader van het ‘Vlaamse veerkracht’-project.

Marc Geerts benadrukt het unieke karakter van deze investering. “De ontwikkeling van deze hoogtechnologische industriële eenheid voor het recycleren van bitumineus afval op grote schaal is zonder gelijke in zijn soort. De installatie heeft namelijk een capaciteit van minimaal 6.000 ton per jaar en beoogt een maximale circulariteit.”

“Het resultaat van het recyclingproces is een hoogwaardige grondstof voor de productie van nieuwe bitumineuze waterdichtingsmembranen. Een werkelijk circulair procedé waarbij zoveel mogelijk bitumen op een splinternieuw dak terechtkomt en de rest wordt verwerkt tot hernieuwde grondstoffen. De ZLOOP bevestigt de speerpuntpositie van Soprema als marktleider in waterdichting en isolatie. Let’s go to zero!”

 

Driefasig masterplan mét isolatieprimeur

Hoofdaannemer edibo kreeg de eer om de officiële eerste kolom van het nieuwe Soprema-complex te plaatsen. Het startschot van een masterplan in drie fases.

“In deze eerste fase wordt de capaciteit van de bestaande productieruimte verdubbeld en uitgebreid met de ZLOOP-recyclinginstallatie”, geeft projectleider Maarten Roes aan. “Fases 2 en 3 behelzen de bouw van nieuwe magazijnruimtes en kantoren. De typerende groendaken en gevels in cortenstaal van de Soprema-vestiging in Tongeren zal je straks trouwens ook in Grobbendonk zien terugkeren.”

En nog een interessant nieuwtje: “Soprema zal - naast hun dakdichtings- en dakisolatiematerialen – voor de eerste keer ooit losse isolatie aanleveren die ingestort kan worden in geprefabriceerde betonpanelen. Een primeur die we binnenkort in de praktijk zullen brengen.”

Minimale ecologische footprint 

“Het ontwerp stelt een minimale ecologische footprint voorop”, vult William Allen Zimmerman van architectenbureau wilma-wastiau aan. “In eerste instantie wilde de bouwheer maximaal beroep doen op de bestaande gebouwen en deze optimaliseren. Ieder gebouwdeel zal straks hoe dan ook beschikken over de nieuwste energiezuinige technieken, inclusief een geoptimaliseerd klimatisatie- en ventilatiesysteem én een pv-installatie met een piekvermogen van maar liefst 1 megawatt. En ook de rest van de daken wordt ecologisch ingevuld met intensieve groendaken en een duurzaam hemelwaterbeheer.”

“Bovendien concentreren alle activiteiten zich straks volledig binnen. Gekoppeld aan een aangepast circulatieplan met groenzones rondom de site – afvaltransport en particulier vervoer worden namelijk strikt gescheiden – wordt er dus ook duidelijk rekening gehouden met de noden van de directe omgeving.”

Eerste grote deadline: december 2023

“Dit project is bijzonder uitdagend gezien de zeer ambitieuze timing”, kijkt Wim De Ryck van projectmanagement- en milieudienstverleningsbureau Infinum voorzichtig vooruit. “Het eerste gebouw zal namelijk al eind december 2023 volledig wind- en waterdicht worden opgeleverd. En dat terwijl de industriële site volledig blijft draaien tijdens de werken. Dit gegeven, mede versterkt door de duurzaamheidsvisie van Soprema, maakt dat wij er maximaal op zullen inzetten om samen met edibo en alle andere bouwpartners deze mooie realisatie tot een goed einde te brengen.”

 

Over SOPREMA aan Bouwelven Grobbendonk  (www.soprema.be)

Soprema is als onafhankelijk familiebedrijf opgericht in 1908. Momenteel staat Soprema bekend voor de productie van miljoenen vierkante meters waterdichtings- en isolatiesystemen. Soprema telt 10.452 medewerkers verspreid over 123 productiesites en +120 filialen, goed voor een omzet van € 4,82 miljard euro in 2022. De groep is actief in 90 landen, beschikt over 23 R&D-centra die zich voornamelijk focussen op duurzame ontwikkeling en 46 opleidingscentra verspreid over 16 landen. Soprema draagt maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel.

Over edibo (www.edibo.be

edibo is een algemeen aannemingsbedrijf – klasse 7 - met specialisatie in de industriebouw. Het bedrijf telt 135 medewerkers en heeft vestigingen in Lommel, de regio Antwerpen-Gent, Fernelmont en Eindhoven (NL).

Over wilma-wastiau (www.wilmawastiau.com

Architectenbureau wilma-wastiau, gevestigd in Westerlo, is gespecialiseerd in het ontwerpen van industriële gebouwen en beschikt over een volledige in-house expertise van planning en ontwerp tot engineering en interieurdesign.

Over Infinum (www.infinum.be)

Infinum treedt op als onafhankelijk projectmanager voor bouwheren in diverse sectoren. Naast de bewaking van timing, budget en kwaliteit, dragen ze ook duurzaamheid bijzonder hoog in het vaandel. Ze bieden daarnaast ook een ruim aanbod op het vlak van milieudienstverlening.

Foto boven : v.l.n.r.: Jo Boonen (edibo), Marc Geerts (Soprema), Zuhal Demir (Vlaams minister), Johan Verhaegen (gemeentebestuur Grobbendonk), Wim De Ryck (Infinum) - Soprema.

Soprema Grobbendonk

Soprema Grobbendonk

Soprema Grobbendonk

Soprema Grobbendonk

Bouwelven 5, Grobbendonk, België

Soprema

Deel dit artikel