Op 8 april bracht ANB een negatief ontbossingsadvies uit voor de site Poederkot gelegen in Herentals.

Dit betekent dat ANB (Agentschap Natuur en Bos) het stadsbestuur van Herentals (N-VA / CD&V) adviseert om de MEGA-verkaveling van 5 woontorens met 107 appartementen en 45 rijhuizen niet te vergunnen.

Het gaat om een verkavelingsproject waarvoor 2.86 ha moet ontbost worden. Omgerekend zijn dat 6 voetbalvelden waardevol bos.

ANB somt volgende redenen op waarom er van ontbossing geen sprake kan zijn:

- maatschappelijk en lokaal belang van deze groene long in een stedelijke omgeving
- verhoogde biodiversiteit in een stedelijke omgeving
- functie bos als natuurlijke airco in een warmere stedelijke omgeving
- hypotheek op de ontwikkelingsmogelijkheden als stadsbos

Volgens ANB zijn ontbossingen van 3 ha in verstedelijkte gebieden zoals Herentals niet meer van deze tijd.

Daarom stelt ANB dat het Poederkotbos integraal moet behouden blijven en niet slechts gedeeltelijk zoals het plan dat nu voorligt. De verkavelaar zou in ruil voor een verkavelingsvergunning, de stad Herentals een stuk bos (2.56 ha) cadeau doen.

Agentschap Natuur en Bos is een Vlaamse administratie die de regelgeving inzake bos en natuur moet doen naleven.

Het is dus géén belangenorganisatie. Bij de advisering van vergunningsdossiers gaat ANB na of de aanvraag mogelijk en wenselijk is binnen het wettelijk kader en dit vanuit de invalshoek natuur.

In het geval van de MEGA-verkaveling op de site Poederkot, geeft ANB duidelijk aan dat de bouwplannen niet mogen doorgaan.

Zulk advies geeft dit agentschap slechts zelden.

In 2020 adviseerde ANB slechts in 7 op de 100 ontbossingsaanvragen negatief. ANB stuurt dus niet lichtzinnig negatieve adviezen naar gemeentebesturen.

Actiecomité SOS Poederkot, Natuurpunt Herentals, Bescherm de Bomen en Natuur vzw, VALK vzw, BOS+, Greenpeace en meer dan 700 individuele bezwaarindieners vragen het stadsbestuur van Herentals dit negatief advies te volgen en de verkavelingsvergunning te weigeren.

'Wil je net als ANB, geen MEGA-verkaveling op het Poederkot. Nog tot donderdag 12 mei kan je een bezwaarschrift indienen', klinkt het bij SOS Poederkot.

'Dit doe je eenvoudig door een mailtje te sturen naar info@herentals.be met het bezwaarschrift in bijlage. Titel mail: Bezwaarschrift Poederkot

Het bezwaarschrift is HIER te vinden.

Tijdens de gemeenteraad van 3 mei verklaarde N-VA-schepen Pascal Van Nueten  nog dat het bezwaarschriften tegen de plannen van het Poederkot regende bij  het schepencollege.

Wordt vervolgd. Foto rr/N.