De Sp.a Herentals steunt de buurtbewoners van de wijk Molekens in Herentals in hun verzet tegen de geplande windturbines in hun wijk.

Op dit moment loopt er een openbaar onderzoek naar een milieuvergunningsaanvraag van het energiebedrijf Nimby over de mogelijke inplanting van een aantal windmolens op Hoevereveld naast de wijk Molekens. De Herentalse sp.a vindt dit geen goede inplantingsplaats voor windmolens, zo vlak naast de woonwijk, en zal in het stadsbestuur de milieuvergunning negatief beoordelen.

Buurtbewoner en sp.a voorzitter Marcel Van Dingenen: “De sp.a is niet tegen windmolens op zich. Wij hebben in het verleden al herhaaldelijk de inplanting van windmolens op het industrieterrein Klein Gent gesteund. Want groene energie is belangrijk. En als windmolens kunnen ingeplant worden op een plaats waar ze niet hinderlijk zijn, ver van woningen en in een omgeving waar ze geen extra lawaaibelasting veroorzaken is dat voor ons OK. Maar op Hoevereveld net naast de woonwijk Molekens: dat is echt een slechte keuze van het bedrijf. De wijk heeft al veel lawaaioverlast van de autostrade. Wij gaan dat project dan ook niet steunen.”

Het bedrijf Nimby heeft over dit project geen voorafgaandelijk overleg gehad met het stadsbestuur. Ze hebben de aanvraag rechtstreeks ingediend bij het provinciebestuur in Antwerpen. Dat hoort ook zo, want het is een klasse 1 milieuaanvraag die op het provinciale niveau beslist wordt. En de stad krijgt dan van de provincie de opdracht een openbaar onderzoek te voeren, en de bezwaren over te maken aan de provincie.

De sp.a vindt dat geen serieuze manier van werken. “ We krijgen nu regelmatig te maken met energiebedrijven die kriskras op diverse plaatsen op ons grondgebied “om te proberen” aanvragen voor windmolens doen, zonder overleg met de stad. Wij moeten dan wettelijk een openbaar onderzoek voeren, en de buurtbewoners ongerust maken, ook al weten we dat dit geen goede inplantingplaats is en dat de aanvraag weinig kans op slagen heeft. Het zou beter zijn dat de provincie op voorhand zones aanduidt waar wel windmolens kunnen geplaatst worden zonder hinder, en dat alleen daar aanvragen kunnen voor opgestart worden.
En Hoevereveld is voor de sp.a duidelijk geen geschikte zone. Wij zullen een negatief advies afleveren, en we roepen de wijkbewoners ook op dat standpunt te ondersteunen naar de provincie toe door een bezwaar in te dienen.”

Bericht sp.a