Nooit eerder leek de droogte zo vroeg te komen in ons land. Volgens klimatologen is dit een duidelijk en tastbaar gevolg van klimaatopwarming. Nochtans liggen er volgens sp.a gemeenteraadslid Masha Celen mogelijkheden om lokaal een omslag te bewerkstelligen: "Als jongere ben ik bezorgd over de klimaatopwarming.

De overvloedige regenval in maart en de daaropvolgende droogte, zijn hier duidelijke tekenen van. Om de droogte tegen te gaan, moeten we het lokale waterverbruik reduceren, maximaal gebruik maken van onze bufferbekkens en opgepompt grondwater van bouwwerven hergebruiken", zegt Masha.

"2020 staat volgens het KMI nu al op de lijst van jaren met langdurige droogte. Dit moet ons kritisch doen nadenken over het gebruik van water", zegt Masha.

"Het ontharden van gronden moeten we stimuleren", zegt Masha.

"Ook onze bufferbekkens, o.a. onder de rivierstraat, moeten we maximaal gebruiken. Daarnaast moeten we het opgepompte water op bouwwerven hergebruiken. Jammer genoeg zien we dit in Mol nog steeds in de riolering verdwijnen. En dat moet anders."

Als andere oplossing geeft Masha onder meer het toevoegen van meer groen en het investeren in collectieve regenputten. Ook sensibilisering van de bevolking en samenwerken met scholen, landbouwers en industrie, zal belangrijk zijn.

Masha roept het gemeentebestuur dus op tot actie: "We maakten op de gemeenteraad van maandag onze zorgen over aan het bestuur en hopen dat ze onze bekommernissen serieus neemt.

We moeten onze inwoners beschermen tegen waterschaarste en daar kunnen we best nu meteen mee beginnen. Er is geen tijd te verliezen", besluit Masha.