Na Neanderthalers haalt historica Eva Vaes nu ook Gallo-Romeinen van onder het stof.  Na Mammoetmoed verschijnt nu het tweede boek van de Mechelse schrijfster en illustratrice Eva Vaes. Als historica schrijft Eva over kleine helden met grote dromen die vele jaren geleden leefden.

De historische achtergrond van haar verhalen, toetst ze samen met specialisten af op historische correctheid. Dankzij haar kleurrijke en humoristische illustraties krijgen haar verhalen een extra dimensie.

In haar nieuwste boek Slakken en Potscherven lezen we het verhaal van Marcus, een jonge kerel uit het Franse Cassel die samen met zijn vader op reis gaat naar Tongeren. De reis brengt Marcus en zijn gezelschap langs de Romeinse wegen en dorpen van onze regio: Kortrijk, Velzeke, Asse en Grobbendonk.

Voormalige vzw Nete en Aa werkte mee aan de opgravingen naar het verleden van Grobbendonk.   Georges de Maeyer, mede-archeoloog en zeer geïnteresseerd in het Romeinse verleden van de gemeente Grobbendonk,
schreef hierover een kinderboek. We schrijven 1970, een boek voor kinderen met foto's van de Romeinse vondsten.

Helaas zijn er nog maar 3 exemplaren van dit boek voorhanden, Mercurius, de werkgroep voor archeologie in Grobbendonk, besloot om iets met het boek te gaan doen, een nieuwe uitgave.

Eva Vaes (foto), geschiedkundige en illustratrice/schrijfster van 'Mammoet Moed' over Neanderthalers was daarvoor de geschikte persoon, ze illustreerde al onze tentoonstellingen, of toch het gedeelte voor de kinderen.
Eva woont in Mechelen, midden in het centrum en is geboren in Heist-op-den-berg, volgens haar eigen zeggen heeft ze altijd al getekend
en verhaaltjes gemaakt. Een grote verbeelding, een open geest, Eva is de persoon voor het maken van kinderboeken.

Het verhaal werd uitgebreid en heel mooi geïllustreerd.
De eerste boekvoorstelling heeft plaats in de bibliotheek van Grobbendonk, uiteraard.

Slakken en Potscherven is een spannend kinderboek voor jongeren vanaf 9 jaar. Het verhaal focust op het leven van een jonge Gallo-Romein die zo'n 1.800 jaar geleden leefde. Via een boeiend verhaal en mooie prenten leren de lezers bij over de Romeinse periode in onze streken.

Voor dit boek werkte Eva Vaes samen met verschillende historische en archeologische instellingen, zoals Agilas vzw, Mercurius, en het Gallo-Romeins Museum. Het boek ligt vanaf eind oktober in de winkel en kost 20 euro.

Slakken en potscherven. Op reis langs Romeinse wegen.
ISBN 978-90-8244-661-6