De Federale Wegpolitie heeft door besparingen er even moeten op wachten, maar sinds vandaag kan ze de baan op met 39 nieuwe voertuigen. De eerste Volvo V90-modellen zijn aangekomen van een enorme bestelling van bijna 6 miljoen euro voor 121 stuks inclusief motoren.

De Volvo V90 werd speciaal op maat gebouwd voor de Belgische Wegpolitie. De auto werd aangepast om veiligheid en rijcomfort, voor de specifieke taken op de autosnelweg, te optimaliseren.

Iedere wagen is een uitgerust als rijdend kantoor met versterkte vering en extra veiligheidsvoorzieningen.  De nieuwe voertuigen hebben minder verblindende reflectoren en hun ledverlichting (signalisatie en zwaailichten) is een stuk krachtiger.

Het wagenpark van de federale wegpolitie was dringend aan vervanging toe. De kostprijs van de wagen, inclusief politie-uitrusting: 76.000 euro.

'Zo'n wagen doet ongeveer 75.000 km per jaar, dus normaal moeten we die om de drie à vier jaar vervangen', zegt hoofdcommissaris Ricour. Zo hebben die wagens in de koffer een kooi die moet vermijden dat de inhoud van de koffer op de achterbank terechtkomt in geval van een aanrijden.

De signalisatie is op het dak van de voertuigen voorzien van multi-color-leds. Die kunnen moeiteloos schakelen van kleur, wat leidt tot minder lampjes en dus minder gewicht. Dat komt dan weer de wegligging en de veiligheid ten goede.

Overigens zijn de wagens voorzien van krachtige benzinemotoren van 320 pk, om achtervolgingen moeiteloos in te kunnen zetten. Het interieur is van leder voorzien, dat zou duurzamer zijn dan stoffen zetels.

Ook motoren en andere auto's

Naast de Volvo V 90 worden ook nog 54 moto's aangekocht en 28 andere wagens. 'Die worden vanaf februari verdeeld onder de 26 verkeersposten in gans België.' Eind juni zouden alle voertuigen moeten geleverd en verdeeld zijn. (pp/ FOD POL)