Herentals, Hulshout en Westerlo hebben een plan klaar om de druk gebruikte fietsostrade op de oude spoorbedding naar Aarschot te verlichten. Een hoofdrol is weggelegd voor vleermuis Charlotte.

Leden van de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt slagen er in 2015 in om vleermuis Charlotte te volgen terwijl ze in één nacht de 23 kilometer van haar winterverblijf in het fort van Broechem (Ranst) naar haar zomerverblijf in Noorderwijk  overbrugt.

Het diertje dat met een minuscuul zendertje is uitgerust, volgt tijdens de vlucht duidelijk grote en kleine waterlopen, bomenrijen en houtkanten en mijdt fel verlichte plekken.

Dat laatste aspect steekt nadrukkelijk de kop op wanneer de gemeentebesturen van Herentals, Hulshout en Westerlo samenzitten met het Agentschap Natuur en Bos (ANB) om over de geplande verlichting van de fietsostrade tussen Herentals en Aarschot te overleggen.

Dit erg druk gebruikte fietspad op de oude spoorbedding kent op het deel tussen Aarschot en Hulshout al een witte fietspadverlichting. De lokale besturen willen die over de hele lengte doortrekken. Maar Charlotte en haar vleermuizenvriendjes steken daar een stokje voor.

Amber

De gevoeligheid bij de natuurinstanties is begrijpelijk: in de omgeving van het kasteel van Noorderwijk heeft de grootste kolonie ingekorven vleermuizen van Vlaanderen haar zomerverblijfplaats. Het diertje is zeer zeldzaam in ons land en bij wet beschermd.

Hoe verlicht je een fietspad dat dwars door de vliegroute van de lichtschuwe ingekorven vleermuis snijdt?

"Daarover hebben we na veel overleg bij onder meer de intergemeentelijke begeleidingscommissie een consensus bereikt, die zowel de veiligheid van de fietser als de natuur eerbiedigt", zegt de Herentalse mobiliteitsschepen Jan Michielsen (CD&V).

"In plaats van fel wit licht hebben we ten behoeve van de vleermuizenpopulatie voor amberkleurig licht gekozen. Voor de uniformiteit gebruiken we die kleur over de volledige lengte van het fietspad. Enige uitzonderingen zijn de oversteken van kruisende wegen, die geaccentueerd worden met wit licht."

Maar voor ANB volstond de zachtere kleurkeuze niet. "Het resultaat is dat we op de strook die in de vliegroute van de vleermuizen ligt dynamische verlichting toepassen. Die springt pas aan wanneer er een fietser passeert, om nadien weer te dimmen.

Het gaat om een afstand van bijna 1,1 kilometer tussen de Hogewegmolen en Lankem in Noorderwijk", zegt Michielsen.

Voor dit project kunnen de gemeentebesturen rekenen op financiële steun van de provincie Antwerpen.

Daarvoor is het wachten op een advies van de kwaliteitsadviseur in de regionale mobiliteitscommissie. "Met hem hebben we met alle betrokkenen op 22 februari een onderhoud. We hebben vernomen dat hij eventueel nog verder wil gaan.

Zo wordt er in Nederland geëxperimenteerd met rode fietspadverlichting, speciaal voor vleermuizen. Hoe dan ook hopen we dat de verlichting tegen komende winter een feit is." (HO)

Bron GVA - verschijningsdatum 8/2/2018 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – NNieuws License2Publish.