U bent hier

Spectaculaire stijging studenten HBO5-dagopleidingen aan CVO HIK

Geel
18.09.2015 - 01.51u
Door: Herman Gezelle

De instroom van nieuwe studenten voor de HBO5-dagopleidingen aan het CVO HIK in Geel is meer dan verdubbeld t.o.v. vorig academiejaar. In absolute aantallen gaat het momenteel om meer dan 240 nieuwe studenten tegenover 115 inschrijvingen vorig jaar.

Volgens algemeen directeur Tony Bastijns is deze spectaculaire stijging een duidelijk bewijs dat er een grote behoefte bestaat aan deze nieuwe vorm van hoger onderwijs. Bovendien focust het CVO HIK (Hoger Instituut der Kempen) zich voor deze opleidingen vooral op knelpuntberoepen in de regio.

Het HIK blijft op die manier dé nummer 1 in Vlaanderen voor hoger beroepsonderwijs (HBO5) en de op 3 na grootste school voor het volledige volwassenenonderwijs.
"Vorig jaar volgden alle studenten aan het CVO HIK samen bijna 1,1 miljoen lesuren. Dat is een unicum voor de Kempen. Met deze stijging van HBO-studenten zullen we zeker opnieuw deze kaap halen", aldus Bastijns.

HBO: hoger beroepsonderwijs
Sedert 2007 heeft het hoger beroepsonderwijs (HBO5) definitief zijn plaats gekregen in het Vlaams hoger onderwijslandschap. Sindsdien wordt het onderwijs in Vlaanderen voorgesteld als een leerladder met 8 niveaus waarlangs je trede per trede kan opklimmen: tot en met niveau 4 is maximaal secundair onderwijs, vanaf 5 start het hoger onderwijs.

Deze opleiding levert Europees erkende diploma's hoger onderwijs, in de Europese context beter gekend als "Associate Degree". Met een HBO-diploma op zak, kan je via een verkort traject aan de hogeschool doorgroeien tot bachelor (niveau 6).

Nu ook in dagopleiding
"HBO werd tot 2010 uitsluitend aangeboden in avondopleidingen en mikte vooral op cursisten die reeds werken. Door het behalen van een hoger diploma willen ze hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten", verduidelijkt Tony Bastijns.

"We zijn met CVO HIK in 2010 met één dagopleiding gestart (marketing). Vandaag bieden we acht HBO-dagopleidingen aan: marketing, orthopedagogie, boekhouden, elektromechanica, logistiek, winkelmanagement, informatica-programmeren en informatica-netwerkbeheer. Eén voor één knelpuntberoepen in onze regio", weet Bastijns.

Vanaf dit academiejaar start een aantal nieuwe opleidingen in dagonderwijs, zoals de opleiding winkelmanager. Dit is de allereerste nieuwe HBO-opleiding in Vlaanderen. CVO HIK is momenteel nog de enige school in de provincie die de opleiding tot winkelmanager organiseert. Daarnaast zit ook ICT opnieuw in de lift; de reden waarom de opleidingen informatica-programmeren en informatica-netwerkbeheer in dagopleiding gestart zijn.

Dagopleidingen mikken voornamelijk op twee doelgroepen: enerzijds leerlingen die afstuderen in het laatste jaar technisch of beroeps secundair onderwijs, maar voor wie een professionele bachelor te hoog gegrepen is. Anderzijds werken we samen met VDAB, zodat ook werkzoekenden een diploma hoger onderwijs kunnen behalen en zo hun kansen op de arbeidsmarkt sterk vergroten.

Ook HBO-avondopleidingen blijven groeien
HBO opleidingen worden al vele jaren 's avonds aangeboden. Ook hier is CVO HIK onbedreigd marktleider in Vlaanderen: vorig academiejaar had CVO HIK meer dan 1.400 HBO studenten, waarvan bijna 1.200 in avondopleidingen.

De inschrijvingen lopen nog door tot eind september, maar gemiddeld zijn er nu reeds bijna 10% studenten meer ingeschreven dan vorig jaar. Ook hier blijft de interesse toenemen. Niet verwonderlijk volgens Tony Bastijns: "Uit een studie van de universiteit van Antwerpen bij 100 afgestudeerden blijkt onder meer dat 89% van de afgestudeerden beweert dat ze door hun HBO-opleiding hogerop geraakt zijn en 85% door de opleiding meer zelfvertrouwen hebben gekregen.

HBO geeft aan een grote groep mensen een nieuwe kans om hun loopbaan opnieuw te lanceren! Onze campagneslogan is dan ook Groei met de HIK"

Vernieuwing
Dat het CVO HIK volop in beweging is, bewijst ook de vernieuwde identiteit. De school heeft een complete make-over achter de rug. De rebranding benadrukt nog meer de professionele aanpak van de grootste HBO-onderwijsinstelling in Vlaanderen.

imageMeer nieuws

Asbestverwijderaar start in Diepestraat Mol

Kempen regio | Lille | Mol 30.06.2022 - 13.56u

Levensgrote muurschilderingen als ode aan de landbouw

Levensgrote muurschilderingen als ode aan de landbouw
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 30.06.2022 - 12.48u

Criminelen maken via valse sms'jes honderdduizenden euro's buit: 6 verdachten opgepakt, onder wie een contacttracer

EU | Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 30.06.2022 - 11.44u

Fortino Capital neemt belang in VanRoey.be om groei te versnellen

Fortino Capital neemt belang in VanRoey.be om groei te versnellen
Geel | Kempen regio | Turnhout regio | Vlaanderen 30.06.2022 - 09.19u

Na een ongeval toch kunnen communiceren in het ziekenhuis

Geel | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 30.06.2022 - 08.58u

Zwemmer (26) komt om in Netekanaal in Ranst

Zwemmer (26) komt om in Netekanaal in Ranst
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 30.06.2022 - 00.54u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto